Ştiri locale

De Bobotează, casele credincioșilor din Sfântu Gheorghe, sfințite doar din pragul ușii

Preoții Catedralei Ortodoxe din Sfântu Gheorghe vor pregăti, cu ocazia Bobotezei, aproximativ 1.000 de litri de apă sfințită pe care o vor îmbutelia în sticle de jumătate de litru, iar alți aproape 2.000 de litri vor rămâne în butoaie astfel încât cei care doresc să poată lua în recipientele aduse de acasă.

Preotul paroh Flavius- Filip Farcaș a precizat că slujba de sfințire va fi oficiată de trei preoți titulari, în frunte cu părintele pensionar Corneliu Bujoreanu, după care enoriașilor le vor fi împărțite sticlele cu Agheasma Mare.

Publicitate

„Vom sfinți în ajunul sărbătorii, marți, 1.000 de litri pe care o să îi punem în sticle de 0,5 litri, deci vor fi 2.000 de sticle, după care în ziua praznicului, în ziua de Bobotează vom sfinți iar în acele butoaie pe care le avem pregătite special pentru această sărbătoare încă 1.500-2.000 de litri, ca să rămână în biserică iar credincioșii să poată trece și să ia în cazul în care nu vor fi suficiente cele 2.000 de sticle”, a explicat preotul Flavius- Filip Farcaș.

Credincioșii vor putea participa la slujbă doar respectând măsurile impuse de autorități pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2, respectiv doar purtând mască de protecție și păstrând distanța de 2 metri unii față de ceilalți.

„Enoriașii participă, bineînțeles cu restricțiile care sunt impuse de autorități, și cu toate măsurile de protecție pe care noi le-am luat încă de la începutul pandemiei. Credincioșii intră în biserică dar doar cu mască de protecție, păstrând distanța de 2 metri între ei, așa s-au desfășurat și sărbătorile și slujbele, pentru că ne-am conformat și nici nu am avut niciun fel de probleme. Credincioșii sunt foarte receptivi cu ceea ce li se spune, am și afișat peste tot măsurile, avem și soluții dezinfectante, nu am întâmpinat niciun fel de probleme și nici nu am auzit să fie vreun caz, să se fi îmbolnăvit cineva, nici în cadrul parohiei”, a mai spus preotul.

Conform obiceiului, în urmă cu mai bine de 15 ani după ritualul de sfințire preoții ortodocși aruncau o cruce în Olt, pentru ca cei mai curajoși dintre credincioși să între în apele reci și să o aducă la mal. Preotul paroh a explicat că nici în acest an tradiția nu va putea fi respectată, în lipsa unei platforme speciale care să faciliteze accesul credincioșilor, și unde să poată fi oficiată și slujba, existând riscul de accidentare.

Casele credincioșilor sfințite doar din pragul ușii

Tot pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2, în acest an preoții din Sfântu Gheorghe nu au mai intrat în casele credincioșilor, sfințirea fiind făcută din pragul casei.

„Nu intrăm în case, sfințim din pragul casei, și doar dacă enoriașul solicită și vrea în mod deosebit să intrăm, intrăm. Noi am și anunțat și cu gândul acesta am și pornit ca să nu punem în pericol pe nimeni”, a mai explicat preotul paroh.

„Dumnezeu ne lasă liberi, dar până la Dumnezeu trebuie să încercăm să ne protejăm și noi”

Acesta a avut un mesaj și pentru persoanele care fie nu cred în existența pandemiei, fie spun că nu se vor vaccina împotriva virusului SARS-CoV-2 convinse că doar credința în Dumnezeu le va proteja de boală.

„Noi asta le transmitem și credincioșilor: nu trebuie să uităm că medicii sunt puși tot de Dumnezeu în slujbă. Noi nu îndemnăm să nu asculte lumea de medici, trebuie să ne conformăm cu ceea ce ne transmit, ceea ce ne spun. Dumnezeu ne lasă liberi, dar până la Dumnezeu trebuie să încercăm să ne protejăm și noi. Trebuie să fim conștienți de anumite lucruri, să nu vedem prea mult într-o direcție sau în cealaltă, trebuie găsită o cale de mijloc”, a mai spus preotul.  

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio