Ştiri locale

Profesorii protestează marți în fața Prefecturii Covasna

Angajații din învățământ continuă greva generală la nivel național, după ce Guvernul și sindicatele nu au reușit să ajungă la un numitor comun. Marți dimineața, cadrele didactice din județul Covasna vor protesta în fața Prefecturii Covasna, între 400 și 500 de membri de sindicat fiind așteptați să iasă în stradă pentru a-și cere drepturile.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Covasna, Nagy Gábor, afirmă că oferta guvernanților este una „rușinoasă, jignitoare”, și nu prezintă seriozitate.

În cursul zilei de vineri, Federația a primit aviz favorabil pentru a organiza acțiunea de protest marţi, 30 mai, în intervalul orar 09:00-10:00.

„Am primit avizul pentru protest la Sfântu Gheorghe. Acțiunea va avea loc marți, între 09:00-10:00, în Piața Libertății, în fața clădirii Instituției Prefectului județului Covasna, 4-500 de membri de sindicat sunt așteptați. Este un semn de protest și la nivel de zonă, la nivel județean, pentru că oferta guvernanților este o ofertă rușinoasă, jignitoare, nu se poate vorbi despre o minimă seriozitate. Guvernul oferă 2.000 de lei anual, după impozitare rămân 1.450 de lei, împărțim la 12 luni și înseamnă 100 de lei. Pentru femeile de serviciu care sunt categoria cea mai defavorizată se oferă 38 de lei pe lună, dar un parlamentar care nu scoate o singură vorbă la pupitrul Parlamentului într-un mandat de 4 ani primește zilnic 500 de lei indemnizație de hrană. Repet, zilnic! Pe când femeia de serviciu primește lunar 38 de lei, adică 1,20 lei pe zi, iar parlamentarul are zilnic 500 de lei decontabil, fără să justifice că mănâncă sau ține greva foamei”, ne-a spus Nagy Gábor.

Acesta a mai precizat că avizul favorabil pentru organizarea protestului a fost semnat de primarul și secretarul general al municipiului, precum și de reprezentanții Poliției și cei ai Jandarmeriei.

„Nemulțumirile noastre în sistemul de învățământ au ca punct de pornire anul 2021, când am depus o petiție cu 165.000 de semnături, împreună cu nemulțumirile angajaților din învățământ. După acest punct de pornire am mai avut 9 acțiuni, pichetări, marșuri de protest, la Prefecturi, la Ministerul Educației, și nimic. Acum ne spun că nu pot rezolva așa de repede, dar repede față de ce? Față de când? Momentan, am coborât cu acțiunile din București, la județe. Joi, la București a avut loc un marș de protest neavizat, la care au participat 15.000 de persoane (…) Noi am respectat legea, am fost primiți foarte bine și de Jandarmerie, și de Poliția Locală și Poliția Județeană”, a mai spus liderul de sindicat.

În ceea ce privește situația elevilor, în special a celor din anii terminali care sunt cei mai afectați de situația actuală, devenind „victime colaterale”, acesta afirmă că „problema este foarte delicată”, precizând, totodată, că în România ultimilor 30 de ani nu au mai existat proteste de anvergura aceasta, organizate în mod „pașnic, cinstit, ferm, pe poziții și în toată țara”.

„Dacă pornesc protestele și în sănătate ne îngreunează situația”

Și alte categorii de funcționari iau exemplul profesorilor și amenință cu greva generală. Angajații CFR au anunțat un protest amplu care va avea loc luni, în fața Ministerului Transporturilor, fiind nemulțumiți de condițiile grele de muncă și de bugetul mai mic față de anul trecut al companiei de căi ferate. De asemenea, angajații Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii au intrat de joi în grevă japoneză, „ca rezultat al eşecurilor tuturor demersurilor făcute în materie salarială”. Aceștia susțin că se află „într-o situaţie discriminatorie faţă de colegii din alte instituţii publice din administraţia publică centrală”.

În ultimele săptămâni și sindicaliștii din sănătate au amenințat cu greva generală, stabilind un calendar al acțiunilor de protest. După ce în data de 23 mai au pichetat Ministerul Sănătății, sindicaliștii din sănătate urmează să intre în grevă de avertisment în data de 8 iunie, între orele 09:00 – 11:00, iar din data de 15 iunie să declanșeze greva generală pe perioadă nedeterminată.

Liderul FSLI Covasna, Nagy Gábor, spune că toate aceste proteste riscă să ducă la un blocaj, de pe urma căruia niciun sindicat nu se va alege cu nimic.

„Problema e că dacă pornesc protestele și în sănătate ne îngreunează situația, acum sare toată lumea. E prea mult, chiar e mult dacă toată lumea blochează, există riscul să nu primească nimeni nimic, și forțează scoaterea sentinței care poate să suspende totul, într-o oră se poate suspenda totul”, a mai spus Nagy Gábor.

Pe fondul acțiunilor de protest, Ministerul Educaţiei a anunţat vineri că a fost actualizat calendarul înscrierii în clasa pregătitoare, ordinul cu noile date fiind trimis spre publicare în Monitorul Oficial. Potrivit calendarului iniţial, afişarea candidaților înmatriculați și numărul locurilor libere rămase în unităţile de învăţământ trebuia să aibă loc în data de 31 mai, iar etapele pentru a doua sesiune de înscriere ar fi trebuit să înceapă pe 5 iunie.

(Ioana Ardeleanu)

 

Publicitate
banner we radio