Ştiri locale

Primăria Sfântu Gheorghe a anunţat când va dărâma “zidul berlinez” din cartierul Orko

Demolarea „zidului berlinez”, cum este denumit gardul din beton ce taie în două o stradă din Sfântu Gheorghe pentru a delimita cartierul romilor de restul oraşului, este o „chestiune de zile”, a declarat joi, primarul municipiului, Antal Árpád.

Potrivit acestuia, lucrările de reabilitare şi modernizare a străzii sunt în curs de finalizare, iar proiectul prevede şi înlăturarea acestui zid controversat.

Publicitate

„Este o chestiune de zile. Gospodăria Comunală a finalizat lucrările la strada Váradi József şi a mai rămas exact porţiunea de la zid. Deci, azi sau mâine vom da ordinul de începere a lucrărilor către executant şi săptămâna viitoare, în două săptămâni, după ce obţine autorizaţiile se va demola şi acel zid şi se va finaliza modernizarea străzii”, a declarat primarul Antal Árpád.

El a mai adăugat că demolarea zidului nu reprezintă „un moment istoric”, deoarece „zidurile invizibile” ce despart cele două comunităţi nu vor dispărea.

„Nu cred că este un moment istoric. Eu am spus întotdeauna că acele ziduri invizibile care despart comunităţile trebuie demolate. Dacă demolezi un zid fizic, dar acele ziduri invizibile rămân, nu ai rezolvat nimic şi eu cred că nu s-au demolat încă acele ziduri invizibile. Din păcate, societatea românească din ultimii ani nu a evoluat în direcţia demolării acelor ziduri, ci spre întărirea lor”, a mai spus acesta.

În opinia sa, „problema de fond” vine din partea statului român, care în ultimii 20 şi ceva de ani „nu a făcut altceva decât să încurajeze nemunca şi creşterea natalităţii în acele familii care trăiesc în sărăcie adâncă”, le-a încurajat „să facă foarte mulţi copii şi să trăiască pe spatele lor”.

Reprezentanţii comunităţii rome au cerut de nenumărate ori demolarea zidului ce desparte Cartierul Orko de restul oraşului, trimiţând repetate memorii către diverse instituţii, inclusiv către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Locatarii blocurilor învecinate s-au opus în mod repetat demolării pe motiv că zidul îi mai apără de mizerie şi scandaluri. De altfel, aceştia susţin că zidul a fost construit în urmă cu 20 de ani pentru a apăra oraşul de animale, iar romii au fost cei care şi-au construit case şi s-au aşezat în spatele lui.

Autorităţile locale au derulat în ultimii ani o serie de investiţii şi programe sociale pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale romilor din Cartierul Orko, introducând apa potabilă la cişmele, construind un cabinet medical, precum şi un centru de consiliere pentru membri acestei comunităţi.

(Agerpres)

Publicitate
Publicitate
banner we radio