Ştiri

Dacian Cioloș este noul președinte USR PLUS, după ce a câștigat alegerile în fața lui Dan Barna

Dacian Cioloș a fost ales președinte al USR PLUS, cu 19.603 voturi (50,9%) față de 18.908 voturi (49,1%) pe care le-a obținut contracandidatul său, Dan Barna. Voturile membrilor USR PLUS în turul al doilea au fost exprimate online. Rezultatul alegerilor interne, în format online, trebui evalidat de Congresul USR PLUS sâmbătă.

După primul tur, încheiat pe 23 septembrie, au rămas în competiţie copreşedinţii Dan Barna și Dacian Cioloş ultimul având un avans de două procente.

Publicitate

Dacian Cioloș: Condoleanțe pentru tragedia de la Constanța. Le mulțumesc membrilor partidului, care au votat masiv. Rezultatul arată că nu există falii între foști USR-iști și foști PLUS-iști. Membrii vor să lucreze împreună, nu facem diferențe între cele două foste partide. Le mulțumesc tuturor celor implicați în acest proces, cu toate imperfecțiunile. Am avut plângeri, unele au fost clarificate, altele urmează să fie clarificate. Vom învăța și vom trage consecințele din experiența acestui proces. Trebuie să întărim și să creștem partidul. Trebuie să ne propunem câștigarea alegerilor prezidențiale în 2024, dar și a alegerilor locale și parlamentare pentru a pune în practică ideile reformatoare. Îi mulțumesc lui Dan Barna pentru că a crezut în acest proiect. Rezultatul trebuie validat de congres.

Dacian Cioloș:

  • Despre posibila revenire la guvernare: Sâmbătă vom alege Biroul Național. Știți care a fost poziția USR PLUS și nu se va schimba: intrăm într-un guvern cu PNL și UDMR fără Florin Cîțu.
  • Îl veți suna pe premier? Să treacă congresul și după o primă discuție în Biroul Național. Nu am ce discuție să am cu premierul. Mâine în Congres vom valida rezultatul, tot mâine vom alege noul Birou Național și după o primă discuție în Biroul Național vom avea ce discuta
  • Spuneați că vreți mandat de 2 ani și o revalidare în 2023? Da, voi cere schimbarea statutului în acest sens, și chiar dacă nu se va schimba statutul, în 2023 îmi voi depune mandatul ca să avem o discuție așezată.
  • Veți renunța să mergeți la Bruxelles ca să negociați acasă? Voi merge zilele următoare pentru că am lucruri de clarificat, voi renunța la poziția de șef al grupului Renew. Voi fi prezent aici, cu restul echipei, la toate discuțiile și negocierile.
  • Veniți în guvern ca vicepremier? Nu îmi doresc să intru în guvern, vom vedea cine va intra în guvern dacă vom reveni. Echipa rămâne unită, vom lucra împreună

Dan Barna: Condoleanțe rudelor victimelor de la Constanța. Le mulțumesc colegilor care au participat la acest demers fără precedent, peste 45.000 de membri de partid au votat. De luni rămânem același partid solid, solidar, vertical, orientat spre reforme. Închei mandatul cu satisfacții majore: am preluat un partid cu 50 de filiale, azi avem peste 1.000 de filiale. Rezultatul nu mă bucură în mod particular, dar îi mulțumesc lui Dacian Cioloș pentru fuziunea care a dat al treilea partid al României. Am încrederea că în 2024 vom da președintelui României. Rămân alături în acest proiect în care cred foarte mult. Mult succes Dacian și felicitări! Un mandat foarte bun!”

Publicitate
banner we radio