Ştiri

Dacian Cioloș, desemnat prim-ministru de președintele Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, după consultările de la Palatul Cotroceni că a decis să îl desemneze pe liderul USR Dacian Cioloș pentru funcția de prim-ministru.

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

Publicitate
  • În toate discuțiile am reiterat importanța unor chestiuni care trebuie rezolvate indiferent cine guvernează. Este foarte important să se gestioneze situația pandemică, creșterea prețurilor la energie și să se ia măsuri să nu crească celelalte prețuri.
  • Este important să beneficiem de sumele mari din PNRR și să nu dăm cu piciorul la această oportunitate.
  • Am reiterat importanța pregătirilor pentru situația de iarnă și am subliniat că acestea sunt chestiunile importante pentru români, nu certurile politice.
  • Formațiunile au venit cu diferite abordări, propuneri.
  • Din toate aceste propuneri, eu am reținut una, pe care o voi și pune în practică. Am decis să desemnez pentru poziția de candidat la funcția de prim-ministru pe domnul Dacian Cioloș.

Dacian Cioloş va trebui să formeze noul cabinet de miniştri, care mai apoi vor trebui votaţi de Parlament. Rămâne de văzut ce partide vor face parte din noul Guvern.

După anunţul preşedintelui, Dacian Cioloş a postat pe Facebook următorul mesaj: “Președintele Klaus Iohannis mi-a cerut în această seară să formez un nou guvern. Este o onoare și o mare responsabilitate pentru care suntem pregătiți, așa cum am și anunțat încă de la plecarea USR din guvern. Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării și să pornim negocierile cu celelalte partide. Obiectivul nostru este să scoatem România din criză și pentru asta e nevoie de multă responsabilitate din partea tuturor forțelor politice. Vom avea o ședință de Birou Național pentru stabilirea echipei de negocieri și a mandatului de a forma cât mai rapid un guvern. Liniile principale sunt gestionarea pandemiei, explozia prețurilor la energie și reformele din PNRR.”

Dacian Cioloș (52 de ani, din Sălaj) a fost ales președintele USR la începutul lunii octombrie, când l-a învins pe Dan Barna. El a mai fost premier în perioada noiembrie 2015 până în ianuarie 2017, fiind numit în fruntea unui guvern de tehnocrați susținut de PSD și PNL după tragedia din clubul Colectiv.

Cioloș, de profesie inginer horticultor, a fost comisar european pentru Agricultură în perioada 2010 – 2014, anterior fiind ministru al Agriculturii.

Context. Singurul partid care a propus un nume de premier a fost USR, care a mers la Cotroceni cu Dacian Cioloș ca posibil candidat la funcția de prim-ministru. PNL a anunțat că nu are o majoritate, iar PSD a insistat pentru declanșarea alegerilor anticipate.

Publicitate
banner we radio