Ştiri locale

„D-butan-T” – Festival naţional de debut în actorie, la Sfântu Gheorghe

Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe organizează în perioada 8-13 noiembrie prima ediţie a Festivalului naţional de debut în actorie „D-butan-T”.

Conducerea teatrului a precizat, într-o postare pe internet, că festivalul „D-butan-T” este un „produs cultural conceput să funcţioneze ca un motor de căutare a artiştilor aflaţi la început de drum, alături de care merită să rişti pentru ca idealul lor de teatru să prindă viaţă”.

Publicitate

„Este vorba de un program căutător de tinere talente, absolut necesar, în condiţiile în care, anual, sute de tineri absolvă universităţile de arte ale spectacolului, iar în teatrele de stat ajung doar câţiva dintre ei”, susţine conducerea Teatrului.

Potrivit acesteia, D-Butan-T este şi „motorul” unei strategii culturale „împotriva anchilozării”, prin deschiderea unui spaţiu de întâlnire şi confruntare între cei mai talentaţi tineri artişti – actori, regizori, scenografi, coregrafi, dramaturgi, compozitori de muzică de teatru, câştigătorii fiecărei ediţii urmând să semneze un contract de colaborare cu Teatrul „Andrei Mureşanu”, valabil pe durata unui an, cu posibilitate de prelungire.

În programul festivalului vor putea fi văzute spectacolele „Trei farse cu Pantalone” în regia lui Mihai-Gruia Sandu, „Genunchii noştri se ating!” regizat de Cătălin Bocîrnea, „Monoloagele Vaginului” regia Alina Mişoc, „Iluzii” regia Andreea Vulpe, „Aglaja”, concept / coregrafie Ştefan Lupu, „MaRó” în regia Andi Gherghe, precum şi „Ieşire de Urgenţă” regia Casandra Topologeanu, acesta din urmă în afara concursului.

Conducerea teatrului a precizat că biletele au fost puse în vânzare în urmă cu o lună, iar o parte dintre spectacole se joacă cu „casa închisă”.

Marţi, după deschiderea oficială a festivalului, la ora 18,00 va avea loc lansarea cărţii „Tânărul artist de teatru. Istorii româneşti recente”, coordonată de Oltiţa Cîntec, iar decernarea premiilor va avea loc duminică, 13 noiembrie, de la ora 11,00, la Sala Arta.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio