Ştiri locale

Cursuri online în ultima săptămână de şcoală, în majoritatea şcolilor din judeţ

Majoritatea elevilor din județul Covasna, care nu au de susţinut examenul de Evaluare Naţională, vor derula cursuri online săptămâna viitoare, potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ).

Ultima săptămână de școală se suprapune în acest an cu evaluarea absolvenţilor de clasa a VIII-a, aşa încât unităţile de învăţământ vor trebui să găsească soluții pentru ca ceilalţi elevi să-și poată continua orele, iar acolo unde acest lucru este posibil, cursurile se vor desfăşura cu prezenţă fizică.

Publicitate

Inspectorul şcolar general, prof Kiss Imre, a precizat că părinţii vor fi informaţi din timp despre programul stabilit de fiecare unitate de învăţământ în parte.

„Cred că aproape toți elevii vor avea ore online, trebuie să vedem eventual câte școli vor organiza cursuri după-masa. Miercuri vor veni toți elevii la școală pentru că nu este zi de examen, iar luni toate școlile cu predare în limba maghiară care nu sărbătoresc Rusaliile au zi de școală pentru că secțiile maghiare au avut liber deja. Punctual, nu pot să spun despre fiecare școală cum își va organiza cursurile, noi vom avea aici o viziune asupra activităților din județ, dar fiecare își va organiza activitatea. Poate vor fi unele școli care își vor chema elevii pentru două ore după-masa la școală. Altfel nu poți să organizezi acest examen, clădirea trebuie să fie liberă, trebuie să asiguri absolut toate condițiile de siguranță, conform metodologiei”, a explicat şeful IŞJ Covasna.

Potrivit acestuia, printre unităţile de învăţământ în care activitatea elevilor nu va fi afectată de organizarea Evaluării Naţionale se numără Școala Generală „Váradi Jozsef” şi Liceul Teoretic „Mikes Kelemen”.

„Sunt și cazuri speciale, de exemplu în Váradi Jozsef, în clădirea nouă, pot fi ținute toate orele pentru că nu are legătură cu clădirea principală în care are loc examenul și unde este și centrul de evaluare. Sau la Mikes Kelemen în clădirea veche se pot ține toate orele, și mai sunt exemple de școli în care în corpuri diferite pot fi ținute orele. În ceea ce privește cursurile online, se pune problema ce fel de orar va fi respectat, având în vedere că este nevoie de resursă umană la examene. Marți profesorii de Limba română sunt la Evaluare toată ziua, eventual mai vin și miercuri dacă nu termină, apoi urmează profesorii de Limba maghiară, de matematică. Este nevoie de o foarte bună organizare, ca să nu devină situația haotică, dar eu îmi pun speranțele că știind acest lucru demult, pentru că i-am atenționat din timp că ultima săptămână va fi una specială, se vor organiza și se vor pregăti din timp”, a mai spus Kiss Imre.

Acesta a mai precizat că niciodată în ultimii ani examenul naţional nu s-a suprapus cu ultima săptămână de şcoală.

Poate că este generație de sacrificiu, dar atât elevii cât și profesorii s-au pregătit”

În ceea ce priveşte gradul de pregătire al elevilor de clasele a VIII-a, inspectorul şcolar general este optimist şi spune că în ciuda obstacolelor apărute în ultimele luni din cauza pandemiei Covid-19, aceştia au parcurs materia.

„Trebuie să fim totuși optimiști, să vedem și partea bună, pentru că de cele rele s-a vorbit foarte mult și lumea cam știe cât de greu a fost pentru copii, părinți, profesori, pentru toată lumea. Cu toate necazurile, s-a făcut școală. E greu să apreciem acum în ce măsură au reușit să parcurgă toată materia, dar vă spun că toți profesorii trebuiau să se asigure că elevii de clasele a VIII-a sunt pregătiți pentru examenul național. Ministerul Educaţiei a pus la dispoziție acele modele de teste, iar copiii s-au obișnuit, este bine că s-a organizat și simularea, e foarte important acest lucru, şi sperăm că rezultatele vor fi pe măsură. Poate că este o generație de sacrificiu, dar atât elevii cât și profesorii s-au pregătit”, a mai spus Kiss Imre.

Evaluarea Naţională va debuta marţi, 22 iunie, cu proba scrisă la Limba şi literatura română, care va fi urmată de proba scrisă la Matematică, în data de 24 iunie, şi se va încheia pe 25 iunie cu proba la Limba şi literatura maternă.

În judeţul Covasna, dintr-un total de 1.794 elevi existenți la începutul anului școlar, s-au înscris pentru susţinerea examenului 1.567 elevi de clasele a VIII-a.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio