Ştiri locale

Cursuri gratuite de pregătire pentru naștere, la Spitalul Județean Sfântu Gheorghe

Prezența în sala de nașteri a tatălui copilului, sau a unei rude de gradul I din partea gravidei, va fi din nou permisă în anumite condiții, în urma unei recomandări din partea Ministerului Sănătății.

Persoana care va asista gravida în sala de nașteri trebuie să fie sănătoasă din punct de vedere clinic, să nu prezinte semne de infecție respiratorie acută, să aibă cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare anti-Covid-19; un test RT-PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte; sau să se fi vindecat de infecția SARS-CoV-2 de mai mult de 90 de zile.

Publicitate

Pe lângă aceste condiții, la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe acest lucru va fi posibil doar în baza unui certificat care atestă că aparținătorul a participat la un curs de pregătire pentru naștere, pe care unitatea medicală îl va derula gratuit, începând din data de 24 iunie, astfel încât prezența în sala de naștere să fie în beneficiul gravidei, susținând starea psiho-emoțională a acesteia pe durata travaliului.

„Nașterea este un eveniment deosebit, atât în viața mamelor, cât și a tăticilor. Este un moment pentru care te pregătești emoțional și nu numai, pentru că sunt aspecte pe care trebuie să le ai în vedere atunci când aduci acasă, după 3-4 zile de la naștere, o persoană nouă pe care trebuie să o îngrijești. Ne-am gândit ca acest proces să înceapă sub o supraveghere medicală, și să venim în special în ajutorul tăticilor. Am creat o metodologie proprie de participare la naștere pentru persoane terțe (…) La acest curs, care este gratuit, are acces oricine dorește, iar în sala de nașteri se va intra pe baza certificatului obținut în urma finalizării pregătirii, (…) dar dacă colegii mei vor fi nevoiți să transforme o naștere pe cale naturală într-una cezariană, de urgență, aparținătorul, chiar dacă a finalizat pregătirea, va fi poftit afară și nu va avea acces în sala de operație. În schimb, poate participa ulterior la îngrijirea nou-născutului și la cea post-operatorie a mamei”, a explicat managerul spitalului, András-Nagy Róbert.  

Cursul va consta în 5 ședințe gratuite de pregătire la naștere, fiecare a câte o oră, care vor fi susținute bilingv de medicii de pe secțiile de Obstetrică-Ginecologie și Neonatologie, în fiecare zi de joi, de la ora 13:00. Prioritate la aceste sesiuni vor avea aparținătorii gravidelor care urmează să nască în perioada următoare.

Înscrierile vor fi demarate în cursul săptămânii viitoare, iar cursurile se vor repeta din 3 în 3 luni, potrivit conducerii spitalului.

„În cadrul ședințelor vom vorbi despre tranziția de la viața intrauterină către cea extrauterină, pentru că pentru copil este o schimbare foarte mare și pot apărea probleme, (…) despre îngrijirea imediată post-natală, despre cum apreciem scorul Apgar, ce înseamnă o notă mai rea sau una mai bună, vom explica cum măsurăm copilul, cum îl cântărim, primele zile în maternitate și ce înseamnă alăptarea, pentru că mamele și tații trebuie să se pregătească, să știe că o femeie care alăptează nu este ca una care nu alăptează. Vom vorbi pe scurt, într-o oră, dar vom încerca să facem în așa fel ca acest curs să fie cu folos”, a spus șefa secției de Neonatologie, dr. Gyulai Gabriella.

Acces în sală doar pe perioada travaliului

În ceea ce privește condițiile în care tații sau aparținătorii „absolvenți” ai cursurilor vor putea rămâne lângă gravide din momentul în care se declanșează travaliul, șeful secției de Obstetrică-Ginecologie, dr. András Pál, a explicat că acest lucru va fi posibil doar în situațiile în care nașterea va decurge normal, pe cale naturală, și nu vor apărea complicații.

De asemenea, aparținătorii nu vor fi lăsați în interior în cazul în care în sală se vor afla alte gravide, pentru a li se respecta intimitatea, momentul fiind unul delicat.  

„Este o fază activă a travaliului care începe de la 5-6 cm (dilatație – n.r.) și sunt 4-5 ore până se ajunge la 10 cm, până la expulzie. Tocmai în perioada aceasta este de real folos prezența aparținătorului în susținerea psihică a gravidei. Dacă este vorba despre un fals travaliu nu vom lăsa persoanele terțe să intre în sală. Gravida se prezintă în sala de naștere, o ținem câteva ore sub observație, dacă nu s-a declanșat travaliul o lăsăm acasă, deci nu are niciun rost să stea aparținătorul lângă ea. Mai sunt și situații neprevăzute, de exemplu avem două săli de travaliu, fiecare cu 3 paturi, iar dacă avem în fiecare salon câte una sau două paciente nu avem cum să lăsăm o persoană străină să fie prezentă. Fiind o situație intimă, nu îi lipsește gravidei să mai fie lângă ea, la 2-3 metri, încă o persoană necunoscută. În asemenea situații, indiferent dacă aparținătorul are certificat sau nu, nu putem să îl lăsăm în interior. În plus, dacă apar complicații majore, atunci când luptăm pentru viața fătului sau a gravidei, frumusețea nașterii va trece pe locul 2, iar siguranța mamei și a fătului va deveni primordială”, a explicat dr. András Pál.

„Au fost cazuri când soțul a leșinat, așa că am hotărât că nu are ce căuta acolo”

Medicul subliniază și că personalul medical este îndreptățit în orice moment să invite aparținătorul gravidei să părăsească sala de naștere, dacă acesta „nu mai este benefic pentru procesul medical”. Mai mult, în momentul nașterii efective, accesul în interior nu va fi permis.

„Momentul expulziei fătului este unul delicat, în care gravida pierde circa jumătate de litru de sânge, și am avut cazuri când soțul sau aparținătorul a leșinat, așa că am hotărât că în momentul expulziei aparținătorul nu are ce să caute acolo. Va ieși afară, iar când va auzi că începe să plângă nou-născutul va putea să intre în sală, dacă îi va permite medicul. În cazul cezarienelor, în Blocul operator aparținătorul nu are acces, sunt lucruri controlate și nu are ce să caute în timpul operației o persoană acolo”, a mai explicat medicul.

Cezariene la cerere – noua „modă”, de frica nașterii naturale

Șeful secției de Obstetrică-Ginecologie spune că circa 40-50% dintre nașterile care au loc la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe sunt cezariene, iar din 10 operații, în medie, una sau două sunt la cerere, și nu la recomandarea medicului. Motivul, spune medicul, este că gravidele se tem de nașterea pe cale naturală, iar legislația română obligă spitalele să permită aceste proceduri chiar dacă nu sunt necesare din punct de vedere medical.

„Există posibilitatea ca din motive psihice gravida să ceară naștere prin operație cezariană iar noi nu avem ce să facem. Este o recomandare Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România, așa încât suntem nevoiți să facem la cerere, pe motive psihice, operații cezariene. Motive psihice înseamnă că femeia nu se simte în stare să nască pe cale naturală. Am avut cazuri când eram aproape pe la sfârșit cu o naștere pe cale vaginală și nu am reușit să o convingem că mai avem jumătate de oră și suntem gata. Când o gravidă nu colaborează și nu vrea să nască pe cale naturală, nu ai cum să o convingi că se poate și așa”, a explicat medicul.

Anual la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe vin pe lume, în medie, peste 1.000 de copii, iar aproximativ 10% din totalul acestora sunt prematuri.

(Ioana Ardeleanu)   

Publicitate
banner we radio