Ştiri locale

Cursuri de română şi maghiară pentru tinerii din Sfântu Gheorghe, subvenţionate din bugetul local

Primăria Sfântu Gheorghe şi Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj Napoca vor demara anul viitor un program pentru tineret, subvenţionat din bugetul local, de învăţare a limbilor română şi maghiară.

Programul s-a conturat în urma unei consultări a tinerilor din municipiu, care a relevat faptul că foarte mulţi nu cunosc limba celeilalte comunităţi şi au dificultăţi de comunicare şi integrare pe piaţa muncii.

„Scopul acestui program este de a-i ajuta pe tineri să folosească limbile română şi maghiară în viaţa de zi cu zi, deoarece sistemul şcolar le oferă elevilor maghiari o perspectivă mai mult literară asupra limbii române şi mai puţin asupra limbajului cotidian, iar elevii români nici măcar nu pot învăţa limba maghiară. Cred că ambele cazuri ar putea face mai facilă găsirea unui loc de muncă, atât pentru tinerii maghiari în orice alt oraş din ţară, dar şi pentru tinerii români să găsească un loc de muncă într-un municipiu precum Sfântu Gheorghe, unde populaţia este majoritar maghiară”, a declarat viceprimarul Vargha Fruzsina.
Potrivit acesteia, din discuţiile avute cu preşedinţii consiliilor elevilor din liceele din municipiu a reieşit că tinerii sunt deschişi să comunice şi să desfăşoare activităţi comune cu cei de altă etnie, dar se lovesc de bariera lingvistică.

Cursurile ar urma să înceapă în luna februarie a anului viitor la Extensia Universitară Babeş-Bolyai din municipiu, iar în funcţie de capacitatea de predare şi de numărul de participanţi, vor fi organizate două sesiuni pe an cu durata de 5 luni, una în primăvară şi una în toamnă.

„Programul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani. Regulile exacte ale programului sunt încă în curs de elaborare, dar, cel mai probabil, formarea efectivă va începe în luna februarie a anului viitor. Cursurile se vor desfăşura în mai multe grupe de 12-14 participanţi, vor fi 80 de lecţii teoretice şi 20 de lecţii practice, probabil într-un format de predare hibrid. Este important de menţionat că sprijinul pe care îl oferim va fi acordat tinerilor după ce au trecut testul de limbă la finalizarea cursului, deoarece nu dorim să cădem în capcana de a oferi sprijin persoanelor care apoi abandonează programul după primele lecţii”, a mai spus Vargha Fruzsina.

Pentru acest program, municipalitatea a prevăzut în bugetul local suma de 1 milion de lei, prin urmare aproape 1.000 de tineri vor putea urma aceste cursuri, cu condiţia achitării unei cote parte din costuri.

(Agerpres)

Publicitate
Publicitate
banner we radio