Ştiri locale

Cursuri de formare profesională în judeţul Covasna

Pe parcursul anului trecut, Şcoala Populară de Arte şi Meserii Sfântu Gheorghe, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Covasna, a oferit covăsnenilor numeroase posibilităţi de formare profesională, organizând cursuri pentru meseriile: croitor, decorator de interioare, bucătar, ospătar, animator socio-educativ, olar, precum şi cursuri de manager de proiect.

Cursurile de formare profesională pentru adulţi sunt iniţiative menite să acopere lacunele în acest domeniu la nivelul judeţului Covasna, deoarece, în ultimii ani, toţi mai mulţi întreprinzători au căutat specialişti bine pregătiţi. Instituţia răspunde acestei nevoi prin organizarea unor cursuri de formare şi de perfecţionare. Ofertele sunt multiple, se organizează cursuri de un weekend, axate, în primul rând, pe fonduri europene, cursuri de o săptămână, menite să faciliteze activitatea întreprinzătorilor, precum şi cursuri cu durată de mai multe luni, iar absolvenţii vor primi diplome recunoscute de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale. Cursurile teoretice şi practice cu durată de mai multe luni, destinate persoanelor de peste optsprezece ani, au fost organizate la Centrul de Educație a Adulților din Arcuş unde, anul trecut, 114 participanţi au dobândit competenţe şi abilităţi profesionale de bază în domeniul respectiv.

Publicitate

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, consideră că este mare nevoie de buni profesionişti nu doar în judeţul Covasna, ci şi în întreaga ţară. „Unul dintre principalele puncte slabe ale sistemului de învăţământ din România este formarea profesională de calitate. Şcolile profesionale care mai funcţionează astăzi nu-şi îndeplinesc pe deplin rolul pentru care au fost destinate, iar copiii care învaţă la aceste şcoli nu au întotdeauna posibilitatea să dobândească competenţele practice de bază ale meseriei respective, pentru că nu sunt asigurate condiţiile necesare. Întotdeauna va fi nevoie de tâmplari, croitorese, olari şi dulgheri, pentru a menţiona doar câteva meserii. Şcoala populară de arte şi meserii, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Covasna, promovează şi transmite mai departe aceste meserii, asigurând covăsnenilor o posibilitate de a face bani şi de a găsi un loc de munca în meseria lor”, a declarat Tamás Sándor.

Ascultă >>> AICI <<< şi un interviu cu directorul Şcolii Populare de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe

Potrivit directorului Şcolii Populare de Arte şi Meserii Sfântu Gheorghe, Gáj Nándor, în judeţul Covasna este nevoie de cursuri de acest gen care oferă oportunităţi de dezvoltare profesională. „Experienţa demonstrează că seria de cursuri de formare organizate de această instituţie acoperă lacunele existente în acest domeniu. Dorim să ne adresăm acelor persoane care au ieşit de pe băncile şcolii, lucrează deja şi doresc să se dezvolte pe plan profesional. În cazul mai multor cursuri, absolvenţii primesc diplome recunoscute de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. La cursurile de formare profesională în meseriile ospătar şi bucătar, respectiv la cursul de manager de proiect au participat salariaţii unor unităţi comerciale din Sfântu Gheorghe, iar cursurile au fost predate specialişti din Ungaria”, a declarat Gáj Nándor. Acesta a mai adăugat: „Obiectivul nostru este acela de a ţine cursuri de calitate, axate pe educaţie practică, care vor forma profesionişti pe care vor putea angaja cu încredere oricare dintre unităţile comerciale. Pe lângă diplomele care atestă absolvirea cursului şi care este recunoscută de stat, participanţii vor primi şi un document de confirmare prin care se atestă pregătirea specifică în domeniul respectiv, document eliberat de către întreprinzătorii locali, clustere şi Camera de Comerţ şi Industrie Covasna.”

Datorită interesului manifestat, cursurile vor continua şi anul acesta. Înscrierile se fac după cum urmează: pentru cursul de croitorie până în data de 15 februarie, pentru cursul de barista şi de decoraţie interioară până în data de 29 februarie.

Informaţii suplimentare se pot obţine la adresa: felnottkepzes.sepsi@gmail.com.

Consiliul Judeţean Covasna

Biroul de presă

Publicitate
banner we radio