Ştiri locale

Cumpărăturile și obiceiurile de consum – tema din luna octombrie a programului effAct

Cumpărăturile și obiceiurile de consum ale locuitorilor sunt temele ediţiei din luna octombrie a programului effAct, iniţiatîn toamna anului trecut de Biroul pentru Tineret al Primăriei Sfântu Gheorghe, cu scopul de a determina cetăţenii să adopte un stil de viaţă sănătos şi să acorde mai multă atenţie mediului înconjurător.

Timp de o lună, locuitorii oraşului sunt încurajaţi ca la finalul fiecărei ieșiri la cumpărături, în special în magazinele alimentare, să analizeze coșul de cumpărături, să stabilească prioritatea produselor și să renunțe la achiziționarea celor care nu le sunt neapărat necesare, pentru a reduce risipa și consumul în exces.

„Octombrie este luna în care ne concentrăm asupra obiceiurilor noastre de cumpărături. Ce, de unde și de ce cumpărăm? Să analizăm care sunt factorii care influențează răspunsurile noastre la aceste întrebări. În multe cazuri, nu nevoile noastre sunt cele care ne conduc, ci cumpărăm și consumăm o mulțime de lucruri în exces. Să încercăm în octombrie următorul lucru: la sfârșitul fiecărei ieșiri la cumpărături (în special la magazinele alimentare), uitați-vă prin coșul de cumpărături, stabiliți ordinea de prioritate a articolelor din acesta și puneți-l pe cel de la capătul rândului înapoi pe raft. Ce se întâmplă dacă facem acest lucru timp de o lună? Faceți alegeri inteligente pentru a susține un stil de viață simplu și ecologic! Haideți să facem tot ce putem!”, transmit inițiatorii programului.

Lansat în luna septembrie a anului trecut, programul effAct se concentrează în fiecare lună în jurul unei noi provocări, oferind vizibilitate temelor care susţin un stil de viaţă mai conştient faţă de folosirea resurselor naturale şi faţă de mediul înconjurător.

Acţiunile organizate până acum au avut ca teme mobilitatea urbană şi reducerea poluării prin folosirea mijloacelor alternative de transport, colectarea selectivă și reciclarea deşeurilor, stoparea cumpărăturilor de haine în exces, combaterea risipei de alimente, economisirea energiei, sau prelungirea duratei de viață a obiectelor prin reutilizarea și reciclarea lor.

Luna septembrie a fost dedicată mobilității, locuitorii municipiului fiind încurajați să utilizeze mașinile personale „doar în cazuri inevitabile”.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio