Ştiri

Cum se dezactivează mesajele RO-ALERT pe Android și iOS

Săptămâna trecută, locuitorii din Sfântu Gheorghe au primit două alerte extreme Ro-Alert despre prezenţa unui urs în diferite zone ale oraşului. Prima a fost marţi seară după ora 21, iar a doua vineri seară în jurul orei 23. Mulţi locuitori s-au declarat din nou deranjaţi de alerte, mai ales în contextul în care acestea au fost emise la ore târzii, când marea majoritate a oamenilor sunt în locuinţe.

Sistemul de avertizare RO-ALERT a fost creat și implementat la nivel național cu scopul de a avertiza rapid locuitorii în legătură cu diverse situaţii de urgenţă care le-ar putea pune acestora viaţa în pericol, scrie libertatea.ro.

Publicitate

În ultimul timp însă, tot mai mulți utilizatori au fost deranjați de alertele repetate ale platformei, care îi fac să tresară de fiecare dată atunci când telefonul sună și vibrează.

O situație reală de urgență poate apărea în orice moment. De aceea, autoritățile recomandă ca aceste alerte să fie menținute active în permanență.

Cu toate acestea, există o variantă prin care mesajele RO-ALERT pot fi dezactivate cu ușurință din meniul oricărui telefon mobil. Vedeți mai jos care sunt paşii pe care trebuie să îi parcurgeți pentru a dezactiva mesajele RO-ALERT pe telefoanele cu Android și iOS.

Cum se dezactivează mesajele RO-ALERT pe Android

Pasul 1: Deschideți secțiunea Setări/Settings;

Pasul 2: Accesați meniul Aplicaţii şi notificări/Apps & notifications;

Pasul 3: Accesați meniul Alerte de urgenţă wireless/Wireless emergency alerts;

Pasul 4: Dezactivaţi opţiunile Alerte AMBER/AMBER alerts, Pericole extreme/Extreme threats și Pericole grave/Severe threats.

Tot aici veți găsi un istoric al mesajelor RO-ALERT primite de-a lungul timpului (Istoricul alertelor de urgenţă), care poate fi șters.

Odată ce ați încheiat această operațiune, alertele de tip RO-ALERT au fost dezactivate permanent, astfel că nu veți mai primi notificări sonore sau vizuale pe telefonul vostru.

Dacă doriți să reactivați serviciul, nu aveți altceva de făcut decât să bifați cele trei opțiuni la care am făcut referire anterior, iar mesajele RO-ALERT vor fi din nou active.

Pentru unele telefoane cu sistem de operare Android mai există o variantă prin care se pot dezactiva mesajele RO-ALERT, și anume:

Pasul 1: Deschideți secțiunea Mesaje/Messages;

Pasul 2: Dați click pe cele trei puncte situate în colțul din dreapta sus;

Pasul 3: Selectați Setări/Settings;

Pasul 4: Selectați apoi Alerte de urgență/Emergency alerts;

Pasul 5: Dezactivați opțiunile Alerte AMBER/AMBER alerts, Pericole extreme/Extreme threats și Pericole grave/Severe threats.

Indiferent de varianta pentru care optați, Alertele Prezidențiale/Presidential alerts nu pot fi dezactivate.

Cum se dezactivează mesajele RO-ALERT pe iOS

Pasul 1: Deschideţi secțiunea Configurări/Settings;

Pasul 2: Accesaţi meniul Notificări/Notifications;

Pasul 3: Parcurgeți toată lista de aplicaţii până ajungeţi în partea cea mai de jos a ecranului;

Pasul 4: La categoria Alerte Guvernamentale dezactivaţi opţiunile Alertă AMBER/Amber Alert, Alertă extremă/Extreme Alert, Alertă severă/Severe alert.

La fel ca în cazul telefoanelor cu Android, odată ce ați încheiat această operațiune, alertele de tip RO-ALERT au fost dezactivate permanent, astfel că nu veți mai primi notificări sonore sau vizuale pe telefon.

Dacă doriți să reactivați serviciul, nu aveți altceva de făcut decât să bifați cele trei opțiuni la care am făcut referire anterior, iar mesajele RO-ALERT vor fi din nou active.

Despre mesajele RO-ALERT

Sistemul de alerte RO-ALERT a fost implementat la nivel național de Ministerul Afacerilor Interne, prin IGSU și cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), ca urmare a OUG. nr. 72/05.10.2017. Primele teste ale acestui serviciu au fost efectuate în septembrie 2018.

Serviciul RO-ALERT permite transmiterea unor mesaje de tip Cell Broadcast. Este folosit în situații majore, precum fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile așa cum s-a întâmplat în anul 2020, având în vedere contextul pandemiei generate de noul coronavirus.

Pentru a difuza un mesaj de avertizare către populație, operatorul sistemului RO-ALERT are la dispoziție o hartă digitală pe care poate selecta/desena zona în care trebuie transmisă avertizarea.

Mesajele RO-ALERT se pot recepționa pe întreg teritoriul României unde există semnal GSM 2G/3G/4G. Nu este necesară instalarea unor aplicații pe telefoanele mobile. Dacă telefonul nu este pornit sau nu are semnal, aceste alerte nu vor fi recepționate. Telefoanele mobile vor afișa conținutul mesajului de avertizare în mod automat. Modul de afișare a mesajului și sunetul notificării de primire a avertizării poate varia în funcție de tipul telefonului.

Publicitate
banner we radio