Ştiri locale

FOTO. Cum arată gangurile din Sfântu Gheorghe după reabilitare

Proiectul Gang Rehab, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, a avut scopul ca aceste ganguri neglijate de decenii să fie reabilitate, să primească o nouă imagine prin intermediul artelor vizuale. În acest sens, inițiatorul proiectului, Casa de Cultură ”Kónya Ádám”, a anunțat un apel deschis de decorare a gangurilor pentru artiștii vizuali din țară și din străinătate. 12 proiecte artistice au fost depuse, dintre care o comisie de experți formată din 5 persoane a selectat trei proiecte câștigătoare. Membrii juriului a fost Farkas Réka, jurnalist, redactor la cotidianul „Háromszék”, Kispál Ágnes-Evelin, artist vizual, cofondator și administrator al Spațiului Expozițional de Artă Contemporană „Magma” din Sfântu Gheorghe, Rátz Attila, artist plastic, reprezentant al Asociației „Tone Troopers”, Szabó Lehel, artist vizual, și Wegroszta László arhitect, reprezentant al Ordinul Arhitecților din România

Ca urmare a procesului de evaluare, trecerea aflată în partea stângă a Pieței Mihai Viteazul a fost decorată de către Incze Kata și Kopacz Hanna, din Sfântu Gheorghe, studente la Universitatea de Artă ”Moholy-Nagy” din Budapesta. Dintre cele două ganguri din zona Gării, în spatele monumentului Ostașului Român, primul a fost pictat de duoul de artiști Sánta J. Botond și Sánta I. Csaba, iar al doilea a fost decorat de către Kadar Alexandru, artist vizual din Sibiu.

Publicitate

Implementarea planurilor artistice a fost anticipată de o intervenție arhitecturală, în urma căreia cele trei ganguri au fost vopsite, curățate și iluminate. Pe pereţii interiori ai trecerilor sunt amplasate panouri publicitare pentru promovarea evenimentelor culturale din oraș.

Partenerii proiectului sunt Ordinul Arhitecților din România și Asociația Tone Troopers. Proiectul a fost co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Scopul general al proiectului era să contribuie la starea de spirit pozitivă a locuitorilor – în special a celor care locuiesc în spatele străzilor unde ajung numai prin ganguri –, prin reabilitarea acestor coridoare printr-o intervenție arhitecturală și una artistică.

Foto: Vargyasi Levente

\"15129078_1144033565711412_2388775020199262212_o\" \"15369180_1144034665711302_1682792912826529456_o\" \"15370133_1144034539044648_1281408274529710706_o\" \"15384367_1144034355711333_1706861733728310712_o\" \"15384412_1144033882378047_5453365240793561052_o\" \"15384479_1144033939044708_5272976004619792683_o\" \"15385402_1144034619044640_5020044334389953175_o\" \"15392880_1144033779044724_9077772349581541576_o\" \"15403594_1144034772377958_3484697690225195646_o\" \"15418458_1144034429044659_1971667211349360835_o\" \"15418567_1144033895711379_2143785648235973600_o\" \"15440383_1144033722378063_674960309940874578_o\" \"15440471_1144034595711309_2658496161061355970_o\" \"15440534_1144034325711336_2526421526521948434_o\" \"15440572_1144033852378050_6556308550777566860_o\" \"15443054_1144033579044744_4839096645250009369_o\" \"15493350_1144033969044705_8242455165135907241_o\" \"15493355_1144033805711388_3708026909873756846_o\" \"15493373_1144033665711402_1349866047741465981_o\" \"15493508_1144033682378067_8255026040016313180_o\" \"15493731_1144034029044699_3643666707657307117_o\" \"15493803_1144034255711343_4048322767164722967_o\" \"15540697_1144034009044701_8453035384168392598_o\" \"15540763_1144034512377984_6598686186037235477_o\" \"15540994_1144034365711332_9175455392401256540_o\" \"15540998_1144034072378028_6698138990416657640_o\" \"15541000_1144033632378072_4212500680075685532_o\" \"15577883_1144034259044676_5749781897270472503_o\" \"15577895_1144034709044631_8752665892997263829_o\" \"15578377_1144033575711411_1552007975058331866_o\"

 

Publicitate
banner we radio