Ştiri locale

Cuiburile de ciori, mutate din Sfântu Gheorghe. Președintele Rara Avis: „Suntem o asociație de protecția păsărilor, avem mare grijă în tot procesul”

Autoritățile locale din Sfântu Gheorghe au început relocarea către periferie a cuiburilor de ciori din zonele locuite ale orașului, cu ajutorul Asociaţiei de protecţie a păsărilor Rara Avis. Deși procesul este unul de durată, măsurile luate până acum au dat rezultate. În ultimii doi ani, cuiburile din Parcul Elisabeta, din curtea Spitalului Județean și de la Muzeul Național Secuiesc au fost îndepărtate, iar păsările nu și-au mai reconstruit cuiburile în aceste zone. Totuși, problema nu a dispărut complet, pentru că multe dintre ciori își fac acum cuiburi printre blocuri, în zonele rezidențiale.

Soluții există, dar rezultatele vin în timp

„În februarie – martie avem voie să scoatem cuiburile, în acea perioadă le-am scos aproape pe toate, dar ciorile construiesc înapoi. Nu putem într-un an să rezolvăm o problemă care s-a extins în timp, fiindcă deja cuibăreau, din 2023, mai ales în zona Simeria. Și-au făcut cuiburi în Parcul central, la Muzeu și la Spitalul Județean, noi am scos acele cuiburi și se poate observa că după 2 ani nu mai cuibăresc acolo. Avem o  reușită foarte mare pentru faptul că nu mai cuibăresc acolo. Avem un contract cu Primăria și, anul acesta, am lansat acest program și în zona Simeria. Sperăm că peste 2 ani nici acolo nu o să mai fie cuiburi de ciori, dar oamenii trebuie să aibă puțină răbdare”, ne-a explicat preşedintele Rara Avis, Kelemen László.

Cum sunt mutate cuiburile și atrase ciorile în afara orașului

Potrivit acestuia, contractul încheiat cu autoritățile locale presupune mutarea cuiburilor la marginea orașului, în zona străzii Bórvíz, unde există arbori de înălțimi potrivite. Pentru ca relocarea să fie eficientă, este nevoie de acțiuni susținute în fiecare primăvară, în perioada în care legea permite intervenția asupra cuiburilor. Membrii asociației monitorizează zonele în care păsările încearcă să revină și îndepărtează cuiburile nefolosite.

„Avem oameni care se urcă în copaci, scot cuiburile și le mută în arbori de la periferie. Pentru a atrage ciorile acolo, folosim hrană și crengi. E o metodă ornitologică sigură – nu distrugem ouăle, nu facem rău puilor și păsărilor. Suntem o asociație de protecția păsărilor, avem mare grijă în tot procesul”, a mai explicat Kelemen László.

La Sfântu Gheorghe ajung anual peste 40.000 de ciori, care iernează în oraș. Însă problema majoră o reprezintă cele care cuibăresc în afara orașului, iar puii acestora se mută ulterior în zone urbane, în special în Parcul central. Clocitul durează aproximativ 18–19 zile, iar după alte trei săptămâni puii încep să zboare și se stabilesc în oraș, spune președintele Rara Avis.

„Trebuie știut că sunt două tipuri de ciori de semănătură: sunt cele care vin spre sfârșitul verii – vin aproape 40.000 de ciori ca să ierneze la Sfântu Gheorghe – pe acestea încercăm să le alungăm până primăvara, dar pe lângă acestea, primăvara vin altele care cuibăresc aici, își cresc puii. Ciorile acestea pleacă după ce le cresc puii, adică prin luna mai – iunie, dar problema este că în jurul orașului, pe o rază de 30 de kilometri, cuibăresc foarte multe ciori de semănătură. În cazul lor, când cresc, puii vin în oraș, în Parcul central”, mai spune președintele Rara Avis.

Autorizație pentru folosirea petardelor în alungarea păsărilor

Cuiburile sunt mutate cu grijă, fără ca păsările să fie deranjate. Cele care conțin ouă sunt lăsate la locul lor până când puii cresc și pleacă. Pe de altă parte, pentru a putea alunga ciorile cu eficiență din zonele centrale, Asociația a obținut autorizație din partea Inspectoratului de Poliție Județean pentru a utiliza articole pirotehnice, la nevoie.

„Ciorile sunt extrem de inteligente și se adaptează rapid. Dispozitivele cu ultrasunete și lumină laser, montate de Primărie în Parcul Elisabeta, au avut efect doar o perioadă. S-au obișnuit cu ele. Singura soluție cu adevărat eficientă rămâne intervenția umană: 3–4 oameni care le alungă zilnic, folosind lanterne, făcând gălăgie și, la nevoie, folosind articole pirotehnice – pentru care avem autorizație de la Poliție”, a mai spus Kelemen László, care ne-a explicat că unul dintre motivele pentru care păsările revin în zona urbană este hrana ușor accesibilă, respectiv gunoiul la care păsările au acces.

„Rara Avis” nu se ocupă doar de ciori. Anul trecut, membrii Asociației au îngrijit mai multe păsări rănite, inclusiv porumbei și berze. În această perioadă, răspund solicitărilor venite de la cetățeni pentru montarea unor suporturi speciale pentru cuiburile de barză, pe stâlpi.

„Spre toamnă vom instala și mai multe înălțătoare, pentru că oamenii chiar își doresc să protejăm păsările. Ne bucurăm să vedem implicare și interes din partea comunității”, a adăugat Kelemen László.

Solicitări către autorități pentru cote mai mari de vânătoare

În România, ciorile sunt animale protejate prin lege. Autoritățile locale au solicitat autorităților de mediu majorarea cotei de vânătoare pentru această specie, care poate fi gestionată doar cu avize speciale. Este una dintre măsurile discutate pentru a ține sub control numărul lor, în paralel cu intervențiile de relocare.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio