Ştiri locale

Criză de vaccinuri obligatorii şi medicamente în farmaciile din judeţul Covasna! Dr. Lucia Sereș: „Nu știm ce să facem, ne întoarcem la leacurile băbești”

Mai multe tipuri de medicamente, printre care antibioticele pentru copii, pastilele pentru bolnavii cronici, vaccinurile obligatorii împotriva bolilor copilăriei, dar și unele mărci de sirop cu ibuprofen sunt de negăsit în farmaciile din toată țara, iar medicii de familie sunt disperați și spun că au ajuns să apeleze la leacuri băbești pentru a-i trata pe pacienți.

Președinta Asociației Medicilor de Familie Covasna, dr. Lucia Sereș, ne-a precizat că situația persistă de câteva luni, iar problema s-a acutizat în plin val de viroze respiratorii, când numărul pacienților crește de la o zi la alta.

Publicitate

„Lipsesc foarte multe medicamente și, culmea, lipsesc și vaccinurile pentru copii. Nu sunt antibiotice, nu sunt nici siropuri de tuse, și cu antitermicele sunt deja probleme, iar pe lângă asta, luna aceasta nu am primit nici vaccin pentru copiii de 2, 4 și 11 luni, așa că nu știm ce o să facem. Sunt virozele acestea multe, copiii nu vor fi vaccinați că nu avem cu ce, nu știm la ce să ne așteptăm. Nu știm de ce, dar nu sunt nici medicamente generice, nici originale, lipsește și Ibalginul, lipsește Robitussinul, nu se găsesc siropuri pentru copii, pe lângă antibiotice – care oricum nu trebuie date la viroze – dar dacă se complică boala trebuie prescrise. Ca soluție, dăm simptomatice, combinăm ce găsim și ne întoarcem la leacurile băbești. Problema asta e de prin vară, de câteva luni avem tot mai puține medicamente, așa că încercăm să ne adaptăm. Nici farmaciștii nu știu ce să facă, bineînțeles că îi sunăm și pe ei ca să știm ce să facem, dar și ei fac comandă și nu primesc. Nu știm care e soluția, încercăm să ne descurcăm cu ce mai este și îi sfătuim pe părinți să ducă o viață sănătoasă, să aibă grijă de copii să nu se îmbolnăvească”, ne-a spus medicul.

Aproape 2.500 de medicamente generice sunt de negăsit în toată țara, iar de vină ar fi prețurile mici, pe de-o parte, dar și exporturile, respectiv consumul care depășește estimările.

Vaccinurile obligatorii nu se găsesc nici în spitale

Și vaccinurile obligatorii administrate la câteva luni de la naștere, cum ar fi cele anti difterie, tuse convulsivă, hepatită, sau poliomielită, au dispărut și nu se mai găsesc nici măcar în spitale, spune medicul. În disperare de cauză, unii părinți au ajuns să se deplaseze sute de kilometri pentru a le procura din alte județe unde stocurile nu au fost complet epuizate.

„Din păcate nici vaccinuri nu sunt, așa că părinții trebuie să fie foarte atenți, să nu îi ducă pe copii dacă nu e neapărat necesar la tot felul de aniversări, să nu umble în colectivități, să evite să meargă în locurile de joacă închise pentru că sunt tot felul de viroze. Avem foarte multe cazuri de varicelă în oraș, deci trebuie să încerce să îi ferească pe copii. Și vaccinurile de varicelă care trebuie cumpărate sunt de negăsit, lipsesc vaccinurile administrate la 2, 4 și 11 luni, antihepatită, hexavalent, diftero-tetano-pertussis, anti-poliomielitic și pneumococic. Până și copiii nou-născuți trebuie să primească în primele 24 de ore vaccinul anti hepatita B și nici la spital nu au, s-au dus părinții până în București să cumpere de acolo vaccin. În perioada asta sunt o grămadă de viroze, bronșite, pneumonii, de toate, nu știm cum se rezolvă dar cumva trebuie!”, a mai spus medicul Lucia Sereș.

Stocurile de medicamente, în special cele pediatrice, care conțin paracetamol și ibuprofen sunt reduse în toata Europa, din cauza creșterii bruște a cazurilor de viroze respiratorii.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio