
Criză de medici specialiști la Spitalul din Baraolt. Consultațiile cardiologice, suspendate pe perioadă nedeterminată
Spitalul Orășenesc Baraolt a sistat pe perioadă nedeterminată consultațiile cardiologice. Unitatea medicală se confruntă cu o lipsă acută de medici specialiști, iar din luna ianuarie, singurul cardiolog a intrat în concediu fără plată pentru a putea participa la un curs.
Managerul Spitalului, Vancza Gabriella, ne-a explicat că deficitul de medici afectează în special activitatea operatorie, întrucât singurul anestezist lucrează o zi pe săptămână, astfel că intervențiile chirurgicale se pot face doar pe bază de programare. Cu toate acestea, fiind un spital mic, nu este atractiv pentru medicii tineri.
„Consultațiile cardiologice sunt suspendate încă din ianuarie, dar am prelungit pe perioadă nedeterminată, pentru că avem o doamnă doctor care momentan participă la un curs, la o altă specializare, și trebuie să efectueze niște ore de practică, astfel că a solicitat concediu fără plată (…) Să sperăm că doamna doctor va termina cursul cât mai repede și se va întoarce la noi. Noi am angaja cu multă plăcere mai mulți medici, dacă ar fi persoane interesate. Avem deficit de medici în general, atât la Cardiologie, dar mai ales la ATI – cel mai mult la Anestezie pentru că avem un contract de prestări servicii cu un medic ATI care vine doar o zi pe săptămână, astfel că toate intervențiile chirurgicale se pot face doar pe bază de programare, în acea zi când vine medicul. Este o mare deficiență de medici, ne mai lipsește și pediatru, medic de Urgență, medic neonatolog, ne mai lipsește încă un chirurg, pentru că unul dintre chirurgi momentan este bolnav și am rămas cu un singur medic, deci avem mare nevoie. Spitalele mari sunt mai atrăgătoare pentru medicii tineri decât noi. Noi suntem și puțin izolați aici, în Baraolt, dar și dat fiind faptul că suntem spital de categoria a IV-a, ceea ce înseamnă că facem doar intervenții de bază, nu suntem la așa de mare căutare”, ne-a spus managerul spitalului, Vancza Gabriella.
În primăvara anului trecut, autoritățile locale din Baraolt au anunțat că intenționează să acceseze fonduri europene pentru extinderea unității medicale, prin construirea unei noi aripi pentru secţiile de Chirurgie, ATI, Obstetrică-Ginecologie şi Neonatologie, având în vedere că Spitalul asigură asistenţă medicală pentru aproape 30.000 de pacienți din judeţele Covasna şi Braşov, iar cele mai apropiate spitale se află la o oră distanţă de acest oraș. Proiectul, estimat la 15 milioane de euro, ar urma să fie cel mai mare proiect cu fonduri europene din toată zona Baraolt.
(Ioana Ardeleanu)