Ştiri locale

Criză de medicamente esențiale în farmaciile din județ. Medicii și farmaciștii îndeamnă pacienții să NU comande pastile de pe internet

Farmaciile se confruntă cu o criză de medicamente pentru pacienții diabetici și oncologici cauzată, în principal, de proasta finanțare a sistemului. Disperați, unii bolnavi ajung să își comande tratamentele de pe internet, însă medicii și farmaciștii atrag atenția că aceste medicamente le pot pune viața în pericol, având în vedere că nu se știe exact ce conțin și în ce condiții au fost păstrate.

Președintele Colegiului Farmaciștilor din județul Covasna, Szabó Péter, afirmă că situația este generată de faptul că politicile de sănătate ale Guvernului nu sunt adaptate la realitate, iar Ministerul Sănătății trebuie să facă demersuri pentru rezolvarea acestei crize.   

„Din păcate, criza de aprovizionare persistă, și nu numai la început de an, dar în perioada asta se simte și mai mult, deoarece depozitele încep să refacă stocurile în ianuarie. Cât va dura acest lucru, nu știm, dar sperăm că se va rezolva până la sfârșitul lunii (…) Farmaciile se străduiesc să se aprovizioneze dar, din păcate, reușesc cam greu. Dacă o farmacie de lanț care are în spate și depozit nu poate să aducă medicamente din cele deficitare, atunci ce poate să facă o farmacie independentă? Este foarte greu să îi spui unui om, mai ales la aceste categorii, că nu poți să îi dai cele necesare. Numărul de pacienți din aceste categorii este cunoscut de Minister, pentru că medicii fac raportări zilnice, lunare, iar necesarul / consumul de medicamente este cunoscut, pentru că și farmaciile fac raportări zilnice privind eliberarea de medicamente. Ministerul ar trebui să facă pași în rezolvarea lipsei de medicamente, mai ales la aceste categorii cu risc, pentru că negocierile se fac la nivel de Minister / Guvern. Din păcate, politicile de sănătate ale Guvernului nu sunt adaptate la realitate”, ne-a transmis președintele Colegiului Farmaciștilor din județul Covasna, Szabó Péter.

Pacienții care au rămas fără tratament trebuie să se prezinte la medicul de familie

În ceea ce privește pacienții care au rămas fără tratament, acesta subliniază că soluția este la medicii de familie, care pot schimba medicația.

„Pacienții care nu găsesc medicația în maximum o săptămână trebuie să se adreseze medicului curant, pentru că la nevoie numai medicul poate să schimbe medicația. Noi nu recomandăm comenzile de medicamente de pe internet, mai ales pentru aceste categorii, pentru că aceste tipuri de medicamente nu se pot comercializa legal în modul aceasta”, a subliniat Szabó Péter.

Într-un interviu la We Radio, președinta Asociației Medicilor de Familie Covasna, dr. Lucia Sereș, a declarat că, în opinia sa, această criză se va adânci și mai mult, având în vedere producția insuficientă și slaba finanțare.

„Din păcate, vin pacienții să ne întrebe ce soluții sunt și ne e foarte milă de ei, pentru că sunt puși pe drumuri. După părerea mea, criza se va adânci și mai mult, pentru că nici farmaciștii nu au de unde să comande. În primul rând, producția nu e suficientă, iar în al doilea rând, nu au bani ca să comande. Ce comanzi trebuie plătit, ai un termen limită, dar dacă ei primesc banii de la Casa de Asigurări de Sănătate după 4 – 5 luni cu ce să mai comande? Te creditează cât te creditează dar până când?”, a spus dr. Lucia Sereș.

La rândul ei, aceasta le recomandă pacienților să discute cu medicii de familie pentru a găsi soluții în privința tratamentelor și subliniază că medicamentele comandate de pe internet le pot pune viața în pericol.  

„E foarte periculos și nu îndemnăm pe nimeni să facă așa ceva! Mai bine mergeți și discutați cu medicul de familie ca să găsiți soluții, dar comanda de pe internet nu este o soluție”, a mai spus medicul.

Fenomenul comercializării medicamentelor pe internet nu este unul nou, însă ia amploare mai ales în perioadele de criză, când mulți pacienți diabetici sau cu afecțiuni din sfera oncologiei au acces dificil la tratamente. Riscul ca bolnavii să cumpere medicamente contrafăcute este extrem de mare spun medicii.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio