Ştiri locale

Creștere a cazurilor de gripă în rândul copiilor. Conducerea Spitalului Județean face apel la părinți să ia măsuri de la primele simptome

Tot mai mulți copii ajung în ultima perioadă la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe cu simptome specifice infecției gripale, iar conducerea unității medicale le recomandă părinților să nu îi trimită pe copii în colectivitate dacă sunt bolnavi, pentru a nu apărea focare.

„Din ce în ce mai mulți copii se prezintă cu febră mare, dureri musculare, durere de cap, strănut, tuse seacă. Dacă părinții constată aceste semne, cea mai indicată este izolarea acasă a copilului și scăderea febrei, respectiv administrarea de cât mai multe lichide. În cazul în care starea copilului nu se ameliorează, iar aceste simptome persistă mai multe zile, e indicat ca părinții să caute medicul de familie, iar în măsura în care e necesar se pot adresa și la Urgență. Chiar dacă pandemia Covid nu mai prezintă o presiune mare asupra societății, asupra spitalelor și asupra activității medicale, trebuie să avem grijă în continuare pentru că apar din ce în ce mai multe cazuri de gripă, mai ales în rândul copiilor”, a explicat managerul spitalului, András-Nagy Róbert.

Acesta atrage atenția că în continuare există posibilitatea ca pacienții să se infecteze simultan cu virusul gripal și cu SARS-CoV-2, iar ambele boli au simptome similare și se răspândesc rapid.

„Deocamdată nu am avut astfel de situații dar este posibil ca ambele teste să fie pozitive. Simptomatologia celor două boli se suprapune uneori, este asemănătoare. În ambele situații e recomandată izolarea pacientului. Transmiterea comunitară în cazul gripei este aproximativ la fel ca în cazul Covid. Dacă un copil se duce bolnav la școală, se pot crea focare în diferite grupe sau clase”, a mai spus managerul.

Miercuri, la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe erau internați 9 pacienți infectați cu virusul SARS-CoV-2 și un pacient suspect, toți fiind nevaccinați. Dintre pacienții infectați, 3 necesită oxigenoterapie pentru susținerea funcțiilor vitale, pneumonia generată de virus fiind accentuată.

În ultima săptămână au fost externate 6 persoane care anterior au fost diagnosticate cu Covid-19, și au fost înregistrate două decese, fiind vorba despre un bărbat și o femeie.

La nivel național, potrivit Ministerului Sănătății, miercuri s-au înregistrat 2.320 de cazuri noi de Covid-19, dintre care 23 în județul Covasna, unde rata de incidență a urcat ușor la 0.57 cazuri la mia de locuitori.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio