A crescut numărul infracţiunilor silvice constatate de poliţiştii covăsneni în acest an
Siguranța publică reprezintă principalul obiectiv al activității desfășurate de polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Covasna, aceștia urmărind în permanență, prin acțiunile desfășurate, să asigure un climat de ordine și siguranță publică corespunzător, prin protejarea vieții, integrității fizice, precum și a patrimoniului cetățenilor.
Îndeplinirea acestor obiective se realizează pe două direcții de acțiune principale: pe de-o parte prin acțiunile polițienești desfășurate în scopul depistării și sancționării celor care comit fapte contrare legii, de natură a tulbura ordinea și liniștea publică, iar pe de altă parte, prin acțiunile informativ-preventive prin care se urmărește educarea populaţiei în sensul adoptării unei conduite preventive în orice tip de situație.
Efectele acestor acțiuni se relevă în statisticile înregistrate în primele 9 luni ale acestui an. Suntem în măsură să afirmăm că eforturile polițiștilor, împreună și cu aportul cetățenilor care și-au însușit măsurile preventive, au condus la o scădere a infracționalității în județul nostru.
Astfel, în primele 9 luni ale acestui an, statisticile relevă o scădere a faptelor de natură penală sesizate la nivelul județului, cu un procent de 5,5%. Din totalul de 3.053 de fapte penale sesizate în această perioadă, 52% au fost în mediul urban.
Infracțiunile contra persoanei înregistrează același trend descendent, fiind sesizate cu 4,6% mai puține infracțiuni de acest gen. Infracțiunile de omor au scăzut cu o faptă față de anul trecut (de la 3 la 2 fapte), în timp ce tentativele de omor se situează la același nivel ca și în primele 9 luni ale lui 2016, cu 2 fapte.
Agresiunile fizice s-au împuținat și ele, fiind sesizate cu 7,7% mai puține infracțiuni de lovire sau alte violențe. În ceea ce privește acest gen de infracțiuni, s-a constatat că acestea se comit, de regulă, pe fondul unor conflicte spontane generate de consumul de alcool. Tocmai de aceea, polițiștii desfășoară cu regularitate acțiuni în zona barurilor și a unităților de alimentație publică, mai ales în perioada de weekend, pentru a preveni comiterea de fapte cu violență.
Protejarea patrimoniului reprezintă o altă componentă importantă, iar activitățile desfășurate de polițiști se concretizează în scăderea infracționalității și pe acest segment, cu 13,3%. Astfel, furturile scad cu 7%, infracțiunile de înșelăciune cu 27%, iar numărul tâlhăriilor sesizate rămâne același, respectiv 7.
Din numărul total al infracțiunilor de furt sesizate la nivel județean (750), 104 au fost furturi din locuințe (cu 9 fapte mai puține decât în 2016). Din analiza datelor statistice reiese că 45% din furturile din locuințe au fost săvârșite prin efracție, acestea fiind favorizate de neglijența proprietarilor în luarea unor măsuri de siguranță pentru protejarea propriilor bunuri. În 33,6% din cazuri, furturile din locuințe au fost săvârșite „prin împrietenire” – făptuitorii, profitând de naivitatea proprietarilor, de cele mai multe ori vârstnici, pătrund în locuințele acestora sub diverse pretexte (vânzarea unor produse, prestarea unor servicii etc.) și sustrag bunuri de valoare și bani.
Pentru a reduce riscul victimizării pe linia furturilor din locuințe, dar și pentru ca populația să conștientizeze importanța însușirii și adoptării unor măsuri preventive, la nivel național a fost demarată campania de informare „Hoții sunt creativi – fii preventiv!”, care se desfășoară inclusiv la nivelul județului Covasna, prin organizarea de activități informativ-preventive de către polițiști.
În ceea ce privește infracționalitatea în domeniul silvic, statisticile ne indică faptul că acţiunile desfășurate pentru prevenirea și combaterea faptelor care aduc prejudicii fondului forestier au fost mai eficiente, în primele 9 luni ale acestui an fiind făcute mai multe constatări decât în perioada similară a anului precedent – au fost constatate 233, cu 93 mai multe, infracțiuni silvice. În cele mai multe situații, prejudiciul este relativ redus, ceea ce ne determină să considerăm că acțiunile desfășurate pe acest segment au avut efectul scontat, în această perioadă nefiind înregistrate defrișări masive în fondul forestier de pe raza județului nostru.
Tot pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice au fost desfășurate 966 de acțiuni. În ceea ce privește faptele de natură contravențională, polițiștii au aplicat, în primele 9 luni ale acestui an, 494 de sancțiuni contravenționale și au confiscat peste 500 mc de material lemnos (lemn de lucru, cherestea, lemn de foc), în valoare de 124.000 lei, circa 200 mc fiind lemn provenit din tăieri ilegale. Valoarea sancțiunilor aplicate este de peste 760.000 lei.
Protejarea vieții și integrității corporale a persoanelor a fost vizată și prin acțiunile desfășurate de polițiști pe linie de siguranță rutieră. Obiectivul principal al acestor acțiuni este reducerea numărului de accidente și, implicit, prin aceasta, salvarea de vieți prin scăderea numărului de persoane decedate sau rănite în accidente de circulație.
În primele 9 luni ale acestui an au fost organizate și desfășurate 821 de acțiuni pentru menținerea siguranței traficului rutier. În urma acestora, la nivelul întregului județ au fost constatate 248 de infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice, cele mai multe (102) fiind infracțiuni de conducere sub influența băuturilor alcoolice.
De asemenea, pentru abateri în trafic, au fost aplicate aproape 16.000 de sancțiuni contravenționale, dintre acestea, peste 4.800 fiind pentru exces de viteză, iar peste 2.300 pentru nepurtarea centurii de siguranță. Alte 3.147 de sancțiuni au fost aplicate pentru abateri comise de pietoni, bicicliști sau conducători de atelaje cu tracțiune animală. Valoarea sancțiunilor aplicate în această perioadă, pentru abateri la regimul rutier, depășește 3.500.000 de lei.
Referitor la riscul rutier, menționăm că numărul accidentelor grave a scăzut cu 15% față de primele 9 luni ale anului trecut, înregistrându-se scăderi la toți indicatorii (persoane decedate, răniți grav și răniți ușor). Principalele cauze generatoare de accidente rutiere au fost viteza neadaptată la condițiile de drum, abaterile săvârșite de pietoni și abaterile bicicliștilor.
În primele 9 luni ale acestui an polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Covasna au desfășurat 2.104 acțiuni și controale și au intervenit la peste 11.000 de evenimente. Dintre acestea, 28,2% au fost evenimente semnalate prin numărul unic de urgență 112, restul fiind sesizări primite prin dispecerate, sesizări făcute de cetățeni direct către polițiștii aflați în teren sau intervenții ca urmare a sesizării din oficiu.
(IPJ Covasna)