Ştiri locale

17 formaţii din trei ţări la Festivalul de colinde şi obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români” de la Sfântu Gheorghe

Peste 15 formaţii şi grupuri de colindători din ţară şi de peste hotare vor participa la cea de-a 26-a ediţie a Festivalului de colinde şi obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români”, organizat în luna decembrie, la Sfântu Gheorghe.

Preşedinta Fundaţiei „Mihai Viteazul”, Maria Peligrad, a declarat că evenimentul, programat în perioada 12-18 decembrie, va reuni 17 formaţii folclorice, coruri şi grupuri de colindători din România, Ucraina şi Republica Moldova, care vor interpreta cântece tradiţionale şi vor prezenta obiceiuri şi tradiţii de Crăciun şi Anul Nou.

Publicitate

„Festivalul de colinde şi obiceiuri de iarnă \’Crăciunul la români\’ este cea mai amplă şi frumoasă manifestare pe care o organizăm. Anual, în ultimele două decenii şi jumătate, se aud colindele în judeţul nostru, se creează o atmosferă deosebită, sărbătorească în preajma Crăciunului, cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii. Tradiţional, participă formaţii artistice, coruri, cete de colindători, ansambluri folclorice, dansatori mascaţi din diferite zone folclorice de tradiţie, din ţară, invitaţi de peste hotare, alături de cele locale. Spectacolul de gală a arătat întotdeauna măiestria artiştilor, bogăţia şi varietatea folclorului nostru, frumuseţea şi originalitatea costumelor, a măştilor, dansul căpriţelor, căluţilor, urşilor, precum şi pocnetul bicelor sau buhaiul pluguşorului. Suntem fericiţi că putem crea o atmosferă specifică sărbătorilor de iarnă şi dărui bucurie inimilor spectatorilor”, a declarat Maria Peligrad.

Potrivit acesteia, festivalul va începe cu o suită de concerte de colinde susţinute de preşcolari şi şcolari la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe în perioada 12-15 decembrie şi va culmina pe 17 decembrie cu o paradă a portului popular şi tradiţiilor în Piaţa Mihai Viteazul din municipiu, urmată de un spectacol de gală, găzduit de Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”.

Grupurile de colindători vor vizita mai multe instituţii publice şi firme, precum şi parohii ortodoxe din judeţ unde vor susţine recitaluri, iar duminică, 18 decembrie vor prezenta concerte de colinde la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe şi la Casa de Cultură din Târgu Secuiesc.

Evenimentul este organizat cu sprijinul financiar al Consiliului local Sfântu Gheorghe şi al Consiliului Judeţean Covasna, iar accesul publicului la toate manifestările din cadrul festivalului este gratuit.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio