Ştiri locale

Covăsnenii, solidari cu Ucraina. Tone de ajutoare donate și spații pregătite pentru refugiați

Județul Covasna s-a alăturat campaniei umanitare de ajutorare a ucrainenilor fugiți din calea războiului. În ultimele zile, pe rețelele de socializare au curs mesajele de solidaritate, iar oamenii s-au mobilizat, astfel că mai multe transporturi constând în alimente și haine au plecat în weekend spre Vama Siret, județul Suceava.

Prefectul de Covasna, Ráduly István, dar și primarii mai multor localități din județ au anunțat că pregătesc spații adecvate pentru găzduirea, la nevoie, a refugiaților.

Publicitate

Primarul Antal Árpád a afirmat joi, într-o conferință de presă, că autorităţile locale pregătesc diferite scenarii în acest sens.

„Trebuie să fim cu gândul la populaţia civilă din Ucraina, în general, şi în special să fim cu gândul la populaţia de etnie maghiară şi română din Ucraina, pentru că sunt comunităţi mari de români şi maghiari în Ucraina. Evident, trebuie să fim pregătiţi în cazul în care vor fi valuri de migraţie, populaţie care fuge din calea războiului. Această populaţie va merge în primul rând către Polonia, Ungaria şi, probabil, într-o măsură mai mică, şi către România. Cred că inclusiv la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe trebuie să avem scenarii pregătite pentru a primi oameni care fug din faţa războiului”, a spus primarul Antal Árpád.

Vineri, într-un interviul la We Radio, primarul localității Întorsura Buzăului, Raul Urdă, a declarat că mai mulți localnici s-au oferit să strângă ajutoare pentru refugiați, iar la nevoie sălile de sport din localitate pot fi folosite pentru a caza persoanele fugite din calea războiului.

„Am primit o solicitare din partea unui cetățean din Întorsura Buzăului – foarte bună ideea – să încercăm în primă fază să colectăm anumite ajutoare pentru acești refugiați. Nu știu dacă vor ajunge chiar până la Întorsura, dar noi putem să strângem alimente, pături, ce consideră fiecare că are în surplus pe acasă, și să le ducem noi într-un centru de refugiați. În felul acesta putem să îi ajutăm, colectând în orașul nostru anumite ajutoare, ca să simtă o mică atenție, să simtă dragoste din partea noastră. În eventualitatea în care va fi nevoie să primim refugiați, în sălile de sport din orașul nostru se pot caza, în condiții bune, destul de mulți cetățeni. Desigur, avem nevoie de niște paturi, dar în acest sens putem colabora cu Prefectura ca, prin Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, să ne ajute și atunci vom avea spații încălzite unde putem caza astfel oameni”, a spus edilul.

„Vămile sunt pline de oameni fără speranță, care au nevoie de un loc de dormit, o masă caldă și o vorbă bună”

Și primarul comunei Barcani, Pastor Nicolae, a transmis că Primăria pune la dispoziție Căminul Cultural și o parte a zonei de agrement Lughet, unde pot fi cazate circa 30-40 de persoane, iar în urma apelului făcut de autoritățile locale, mai mulți localnici s-au oferit să primească refugiați în casele proprii.    

„Nu cred că își mai au rostul cuvintele sau întrebările de ce!?, sau cum e posibil!?, ci doar întrebarea ce putem face? S-au tot discutat lucrurile în ultimele zile, s-au dat păreri… unele avizate, altele mai puțin! Datorită faptului că unele persoane din Barcani mi-au spus că vor să sprijine aceasta cauză, mi-am manifestat intenția față de SVSU Covasna pentru a primi refugiați. Noi putem sprijini prin a pregăti un cămin cultural și o parte din zona de agrement Lughet pentru aproximativ 30-40 de persoane. Vămile sunt pline de oameni fără speranță! Au nevoie de un loc de dormit, de o masă caldă și de o vorbă bună!”, a scris primarul sâmbătă, într-o postare pe Facebook.

Ulterior, acesta a scris într-un comentariu la postarea respectivă că în urma mesajelor primite de la localnicii care și-au manifestat intenția de a primi refugiați, Primăria Barcani a transmis Departamentului General pentru Situații de Urgență numărul de locuri pe care le poate pune la dispoziție.

„Momentan situația este sub control (alimentele sunt suficiente, persoanele refugiate sunt cazate în corturi sau trimise cu autocarul în țară acolo unde s-a manifestat intenția de întrajutorare). În funcție de cum evoluează lucrurile, o să fim anunțați dacă și când anume vor avea nevoie de ajutor. Vă țin la curent!”, a scris primarul.

Sute de kilograme cu alimente și haine au fost strânse și de oameni simpli, iar în acțiunile umanitare s-au implicat, printre mulți alții, și părintele ortodox Vasile Antonie Tămaș care a transportat în weekend mai multe ajutoare.

„Nu am văzut în viața mea atât de multă durere. Copiii nevinovați plâng, trăgând după ei valizele mai mari decât trupurile lor, își strigă tații pe nume”, a scris preotul într-o postare.

Și Teatrul Andrei Mureșanu (TAM) din Sfântu Gheorghe s-a implicat pentru a venit în sprijinul celor aflați în nevoie. Unul dintre angajații instituției, Bogdan Cezar Mihai, a pus la dispoziție camionul personal pentru a transporta ajutoare către refugiați. Sâmbătă, în doar câteva ore, oamenii au donat sute de kilograme de alimente și saci cu îmbrăcăminte la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe.

„Aproape de miezul nopții, Cezar a descărcat camionul în vamă, în corturile special amenajate să primească refugiați”, au transmis reprezentanții TAM, duminică dimineața, într-o postare pe Facebook.

Totodată, TAM s-a oferit să asigure cazarea artiștilor ucraineni aflați în tranzit spre Franța sau Germania.

Mai multe organizații caritabile, printre care și Serviciul de Ajutor Maltez Român, asigură sprijin în aceste zile, iar Crucea Roșie încurajează populația să sprijine refugiații prin donații. Cei care doresc, pot dona diferite sume de bani în contul Crucii Roșii, AICI.

(Ioana Ardeleanu)  

Publicitate
banner we radio