
Covasna și Barcani, incluse în lupta pentru Destinaţia Anului 2025. Muzeul Național Secuiesc și Muzeul Haszmann Pál, nominalizate la categoria „Cultură și educație”
Orașul-stațiune Covasna și satul Barcani se numără printre cele peste 150 de atracții turistice din țară calificate la ediția din acest an a competiției „Destinația anului”, fiind nominalizate la categoriile „Stațiuni balneo-climaterice”, respectiv „Sate de poveste”, în vreme ce Muzeul Național Secuiesc și Muzeul „Haszmann Pál” din Cernat s-au calificat la categoria „Cultură și educație”.
Potrivit organizatorilor, în perioada următoare, destinațiile calificate în cele 6 categorii, respectiv „Orașe care inspiră”, „Tărâmuri fermecate”, „Sate de poveste”, „Stațiuni Balneo-climaterice”, Distracție și aventură”, „Cultură și educație”, vor trece printr-o etapă de selecție riguroasă bazată pe criterii cantitative, iar finalistele vor anunțate oficial pe 25 ianuarie, AICI.
La categoria „Stațiuni balneo-climaterice” (stațiuni deschise pe întreaga durată a anului, de interes local și național), alături de orașul Covasna s-au calificat peste 25 de stațiuni, și la fel și în cazul categoriei „Sate de poveste” (sate și comune care oferă experiențe autentice în mediul rural), la care a fost nominalizat satul Barcani, în vreme ce Muzeele Național Secuiesc și Haszmann Pál concurează cu peste 40 de atracții din țară (muzee, castele și alte atracții culturale).
„Destinația Anului nu este doar o competiție, ci o platformă care promovează destinațiile turistice din România, insuflând românilor dorința de a alege din inimă România ca destinație de vacanță, prin punerea în lumină a unor branduri turistice cu tradiție, alături de cele emergente. Printr-un impact semnificativ în mediul online și implicarea activă a comunităților locale, proiectul își propune să transforme turismul românesc într-o sursă de inspirație și un motiv de mândrie pentru toți românii”, se arată pe site-ul competiției.
Conform regulamentului de concurs, se califică în competiție destinațiile care au întrunit cele mai multe nominalizări din partea publicului, la care se adăugă destinațiile nominalizate de minimum 3 din cei 100 de jurați ai competiției, experți în turism, dar și cele nominalizate de consiliile județene, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Asociația Societăților de Arhitectură din România sau Institutul Orașelor Vizionare.
Amintim că anul trecut Castelul Daniel din Tălișoara a obținut marele premiu la categoria „Cazări epice-boutique” în cadrul competiției Destinația Anului 2024.
(Ioana Ardeleanu)