Ştiri locale

Covasna: Râul Negru şi Râul Olt, la cota de atenţie. Două gospodării din Baraolt au fost inundate

Râul Negru şi Râul Olt au atins cotele de atenţie în urma precipitaţiilor abundente din ultima perioadă, iar autorităţile sunt pregătite să intervină în eventualitatea producerii inundaţiilor.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna, Raluca Dumuţ, a declarat joi seară că Râul Negru a depăşit cota de atenţie cu 30 de centimetri în zona localităţii Lemnia, iar Râul Olt se află la doar doi centimetri sub această cotă în zona Baraolt. Potrivit acesteia, celelalte cursuri de apă sunt în scădere.

Publicitate

În cursul după-amiezii, în urma unei ploi torenţiale, două gospodării din Baraolt au fost inundate.

Potrivit directorului Sistemului de Gospodărire a Apelor Covasna, Ioan Ilaş, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit în cursul după-amiezii de joi şi a stabilit măsurile de intervenţie în caz de pericol. „Avem cod roşu pe Râul Negru şi cod portocaliu pe Râul Olt. Şi ISU, şi Jandarmii şi noi toţi suntem pregătiţi să intervenim”, a spus directorul SGA.

Hidrologii au instituit, joi, Cod Roşu de inundaţii pe râuri din judeţele Bacău, Covasna, Harghita, Suceava, Neamţ şi Vrancea, valabil până vineri seara.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), Codul este valabil începând de joi, de la ora 22,00, până vineri la ora 18,00, pe râuri din bazinele hidrografice Râul Negru (judeţele Harghita şi Covasna), afluenţii din bazinul superior şi mijlociu al Bistriţei (judeţele Suceava, Harghita şi Neamţ), Trotuş (judeţele Harghita, Neamţ şi Bacău) şi Putna (judeţul Vrancea).

Fenomenele hidrologice se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele Neamţ, Bacău, Vrancea şi Covasna, precizează sursa citată.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio