Ştiri locale

Covasna, printre județele cu cei mai puţini profesori pensionari încă în activitate

Covasna se numără printre județele din ţară cu cei mai puţini profesori care mai sunt în activitate deşi au depăşit vârsta pensionării, conform datelor Ministerului Sănătății. Doar 77 din cele 2.815 de cadre didactice aflate în activitate în cursul anului trecut în judeţul Covasna aveau vârste de peste 65 de ani.

Pe primul loc în topul publicat de platforma edupedu.ro, având cele mai puține cadre didactice trecute de vârsta de 65 de ani, se află județul Gorj, unde 70  din cele 3.466 de cadre didactice au vârsta egală sau mai mare cu 65 de ani.

Publicitate

În procente, raportat la numărul total de profesori din fiecare județ, Covasna ocupă locul 8 cu cei mai puţini profesori pensionari în activitate, respectiv 2,73% din total. Locul 1 procentual este ocupat de Suceava (1,82%), cu doar 135 din cele 7.386 cadre didactice trecute de 65 de ani.

La polul opus, primele 3 județe cu cel mai mare procent de profesori trecuți de 65 de ani care predau în sistemul de învățământ românesc sunt Ialomița (8,37%), Tulcea (8,17%) și Giurgiu (7,56%). Ca număr, însă, Capitala înregistra în 2021 cei mai mulți profesori trecuți de vârsta pensionării – un total de 836  de cadre didactice din cele 16.259 aflate în activitate, fiind cel mai mare număr la nivel național.

Profesor în activitate la 88 de ani în Bihor

Conform platformei edupedu.ro, în 2021, în Bihor se afla în baza de date un cadru didactic cu vârsta de 88 de ani (grad didactic I), iar la nivel național, se aflau în activitate 4 profesori de 85 de ani, respectiv un debutant în județul Harghita, 2 în Giurgiu (grad didactic I) și unul în București (grad didactic I).

La nivel național, aproape 8.000 de cadre didactice trecute de 65 de ani predau în școlile din România, respectiv 3,96% din total, potrivit Ministerului Educației.

Cadrele didactice care au împlinit vârsta de pensionare pot rămâne în activitate până la 68 de ani, depunând o cerere în acest sens. De asemenea, pot fi reîncadrate în funcţia de personal didactic, cu avizul consiliilor de administrație ale unităților de învățământ, cu condiția suspendării pensiei pe durata reîncadrării, cadrele didactice pensionate, bărbaţi, cu gradul didactic I sau cu titlul științific de doctor, care au avut calitatea de cadre didactice titulare în învățământul preuniversitar și care nu împlinesc 68 de ani până la data de 1 septembrie 2022. În aceeași situație se află și cadrele didactice pensionate, femei, care au avut calitatea de titulare în învățământul preuniversitar și care nu împlinesc 65 de ani până la data de 1 septembrie 2022.

Dacă rămân locuri după parcurgerea tuturor etapelor de mobilitate, atunci cadrele didactice peste vârsta de 68 de ani (bărbați) și 65 de ani (femei) sunt plătite cu ora.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio