Ştiri locale

Copiii, invitaţi să viziteze Galeria Păpuşilor din Târgu Secuiesc

Copiii sunt invitaţi să viziteze Galeria Păpuşilor din Târgu Secuiesc, care cuprinde peste 1000 de exponate, atât păpuşi clasice, cât şi moderne.

Muzeul a fost fondat în anul 2010 de Nagy Ibolya şi se află într-o clădire-monument istoric din zona centrală a municipiului.

“Galeria a fost fondată în 2010 cu 175 de păpuşi, iar astăzi deţine mai mult de 1.000 de păpuşi. La început am primit şase păpuşi de porţelan în rochii de epocă, care mi-au plăcut foarte mult şi decoram casa cu ele, de atunci am această pasiune de a colecţiona. Galeria de păpuşi nu are un caracter educativ, ci oferă o experienţă de neuitat pentru vizitatori, transpunându-i într-o altă lume, într-o altă epocă cu ajutorul fanteziei, unde timpul se opreşte şi te vrăjeşte (…) Colecţia cuprinde foarte multe păpuşi interesante, păpuşi celebre. Cu ajutorul soţului meu, Nagy Tihamer, am reuşit să-mi împlinesc visul de a avea o galerie de păpuşi, într-o casă de epocă construită în anul 1910. Galeria acum poartă numele de Olga, în onoarea soacrei mele”, a scris Nagy Ibolya, pe site-ul Galeriei.

Potrivit acesteia, colecţionarea de păpuşi este un hobby interesant, deoarece în lume există o diversitate de păpuşi, reprezentative pentru epocile din care provin.

“Colecţionarea de păpuşi este o pasiune inedită, amuzantă, relaxantă şi educativă, care vă poate ajuta să aflaţi multe lucruri despre diferite popoare, culturi sau perioade istorice. În aceleaşi timp vă veţi simţi mai aproape de copilărie şi vă veţi putea face noi prieteni care împărtăşesc acelaşi hobby (…) Primele păpuşi erau confecţionate din materiale simple, cum ar fi lutul, pânza, lemnul sau pielea. Păpuşile au fost folosite din cele mai vechi timpuri în practicile oculte, în ritualuri vodoo sau ceremonii religioase în mai multe culturi. Păpuşile din cârpă erau foarte populare în special în familiile sărace (…) Celebrele păpuşi matrioska sunt specifice pentru tradiţia rusească (…) Începând cu secolul al XIX-lea, păpuşile au început să fie realizate din porţelan (…) Păpuşile pot fi considerate adevărate opere de artă. (…) Valoarea unei păpuşi este stabilită în funcţie de doi factori majori, vechimea şi calitatea execuţiei (…) O păpuşă care pentru altcineva este o simplă jucărie, pentru colecţionari spune o adevărate poveste”, a mai scris Nagy Ibolya.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio