Ştiri locale

Copii care fac copii: aproape 50 de minore din județul Covasna au născut în acest an

Aproape 50 de minore au devenit mame în acest an în județul Covasna, numărul fiind în creștere față de prima jumătate a anului trecut când în evidențele Direcției Județene de Asistență Socială și Protecția Copilului se aflau 37 de cazuri.

Mai mult, numărul adolescentelor care au adus pe lume copii în ultimele luni ar putea chiar  depăși cifrele oficiale, întrucât nu toate spitalele din județ raportează astfel de cazuri.

Publicitate

„Menționăm că datele pentru acest an urmează să fie centralizate în luna iulie. Potrivit evidențelor noastre, în acest an, până în prezent, spitalele din județ ne-au raportat 49 de cazuri de mame minore. Precizăm că acest lucru nu înseamnă că efectiv doar un număr de 49 de fete au născut de pe teritoriul județului Covasna: sunt cazuri când nașterea are loc în alt județ, de exemplu la Spitalul din municipiul Brașov, și nu ne sunt raportate, și nici spitalele din județ nu raportează de fiecare dată, respectiv nu toate spitalele raportează”, ne-a explicat șefa DGASPC Covasna, Vass Mária.

Majoritatea cazurilor înregistrate în prima jumătate a acestui an provin din mediul rural, însă 11 dintre acestea s-au înregistrat în mediul urban. Cea mai tânără minoră care a devenit mamă în acest an are numai 13 ani.

Conform datelor instituției, în ultimii 9 ani un număr de 1.032 de minore au devenit mame în județul Covasna, cele mai multe cazuri (166) fiind înregistrate în 2019, iar cele mai puține (93 de cazuri) în 2012. La finalul anului trecut, în evidențele DGASPC Covasna se aflau 98 de minore care au adus pe lume copii.

„Anul trecut nu poate fi considerat un an de referință din cauză că în primăvară a fost instituită starea de urgență, iar regimul spitalelor s-a schimbat. De exemplu, Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, de unde ne sunt raportate majoritatea cazurilor, a fost declarat Spital Covid-19, iar nașterile au fost redirecționate către alte spitale, care însă nu ne-au raportat cazurile de fiecare dată. În prima jumătate a anului 2020 au fost raportate 37 de cazuri, iar în prima jumătate a anului 2019 ne-au fost raportate 64 de cazuri”, ne-a mai spus șefa DGASPC Covasna.

Din păcate, de multe ori o sarcină purtată în adolescență distruge atât viața tinerei mămici, cât și pe cea a fătului, mulți dintre copiii veniți pe lume din mame minore fiind abandonați în spital la naștere.

Nouă astfel de cazuri s-au înregistrat în acest an în județul Covasna, și doar într-un caz specialiștii au reușit reintegrarea fătului în familia biologică, restul bebelușilor fiind instituționalizați fie în centrele rezidențiale (două cazuri), fie plasați în asistență maternală (6 cazuri).  

La ora actuală, în sistemul județean de protecție se află 920 de copii, dintre care 250 în sistem rezidențial, 277 în plasament familial, 188 în centre de zi și reabilitare, iar 205 în asistență maternală.   

Numărul adopțiilor din prima jumătate a acestui an se apropie de cel al adopțiilor finalizate pe tot parcursul anului trecut. Astfel, dacă în 2020 au fost finalizate 7 adopții în județul Covasna, de la începutul acestui an un număr de 6 copii au fost dați spre adopție.

România are cele mai multe nașteri din Europa în rândul fetelor cu vârste sub 15 ani, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio