Ştiri locale

Conturile primarului Antal Árpád, blocate de ANAF în urma unei amenzi neplătite

Conturile bancare ale primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, au fost blocate recent de ANAF, ca urmare a neachitării unei amenzi de 10.000 de lei aplicată anul trecut de Prefectura Covasna, sancţiune pe care edilul a contestat-o în instanţă.

Primarul Antal Arpad a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că amenda i-a fost aplicată anul trecut, pe 19 octombrie, pe motiv că nu a soluţionat la termen cererile depuse pe Legea 10/2001, privind restituirea imobilelor naţionalizate.

„Într-o zi m-am trezit cu toate conturile blocate de către ANAF, pentru că s-a solicitat de către domnul prefect executarea acestei amenzi, în condiţiile în care am contestat şi prin instanţă şi s-a suspendat executarea. Dar, totuşi, conturile mele au fost blocate şi a durat 2-3 zile deblocarea lor, demonstrând faptul că am atacat în instanţă procesul verbal respectiv”, a declarat Antal Arpad.

El a mai menţionat că, în opinia sa, această amendă a fost aplicată cu „rea-voinţă” de către prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, iar pentru a demonstra acest lucru a cerut tuturor Prefecturilor din ţară informaţii privind numărul primarilor amendaţi pentru neaplicarea acestei legi.

„Am scris o adresă către toate Prefecturile din ţară şi am solicitat, pe baza Legii accesului la informaţiile publice, să îmi comunice câte amenzi au fost date de către prefecţi primarilor în ultimii cinci ani, pentru că vreau să demonstrez reaua-credinţă a domnului prefect în momentul în care mi-a acordat această amendă”, a mai spus acesta.

Antal Arpad a opinat că în toată această „poveste” există şi o mare doză de „cinism”, având în vedere greutăţile pe care autorităţile locale le întâmpină în aplicarea legii.

„Vă daţi seama că nu primarul se ocupă cu aşa ceva, primarul nu are nici o treabă cu acest proces de restituire, ci juriştii, ei fac documentaţiile, le trimit la Bucureşti şi aşa mai departe. (…) Noi am chemat în instanţă şi Guvernul în acest proces, dar instanţa nu a acceptat, pentru că am vrut să demonstrăm că nu putem să aplicăm o lege cât timp nu avem jurişti în Primărie care să se ocupe, iar faptul că nu avem jurişti până la urmă este responsabilitatea Guvernului, pentru că, pe de o parte, a blocat posturile între anii 2011-2015, iar, pe de altă parte, la un salariu de 1.200 lei pe lună nu o să vină jurişti în Primărie să lucreze ani la rând, să semneze documente şi apoi, dacă se găseşte greşeală o virgulă, să fie amendaţi cu 10.000 de lei, adică salariul pe un an. Deci este o situaţie mai mult decât absurdă”, a conchis Antal Arpad.

Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a declarat, în repetate rânduri, că Primăria Sfântu Gheorghe este singura din judeţ care nu s-a încadrat în termenul stabilit pentru rezolvarea notificărilor pe Legea 10.

El a menţionat, de asemenea, că intenţia Prefecturii nu a fost de a ajunge la sancţiuni, dovadă fiind nenumăratele circulare de atenţionare trimise anul trecut autorităţilor locale pentru urgentarea aplicării legii.

Cazul se află pe rolul Judecătoriei Sfântu Gheorghe.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio