Ştiri

Controale inopinate în peste 160 de cluburi şi discoteci din ţară, după incendiul de la Bamboo

În mai multe cluburi şi discoteci din ţară au fost făcute, în noaptea de sâmbătă spre duminică, controale inopinate, după incendiul care a distrus clubul Bamboo din Capitală.

Peste 160 de cluburi din ţară au fost verificate, de echipe mixte alcătuite din pompieri şi reprezentanţi ai structurilor MAI, fiind aplicate 118 amenzi în valoare de peste 200.000 de lei, potrivit IGSU.

Publicitate

*** ISU Bistriţa-Năsăud

Cluburile şi discotecile din judeţul Bistriţa-Năsăud au fost controlate de către pompieri, poliţişti şi jandarmi, la 24 de ore de la incendiul produs în clubul Bamboo din Bucureşti, pentru a se verifica măsurile de securitate luate de administratori în cazuri de urgenţă.

Potrivit comunicatului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bistriţa-Năsăud, echipele mixte formate din pompieri, poliţişti şi jandarmi au verificat imobilele în care se desfăşoară activităţi cu public numeros, \’din dispoziţia eşalonului superior\’.

„În judeţul Bistriţa-Năsăud, în cursul nopţii, s-au executat şase controale la operatori economici din categoria cluburi şi discoteci, fiind aplicate patru amenzi, în cuantum de 5.500 lei, şi opt avertismente, pentru nerespectarea reglementărilor pe linia apărării împotriva incendiilor. (…) Concomitent cu activităţile de control asupra respectării normelor de apărare împotriva incendiilor, pompierii din cadrul subunităţilor operative de intervenţie au efectuat 14 acţiuni de recunoaştere în zonele de dispunere a obiectivelor, pentru a stabili modul de intervenţie în cazul izbucnirii unui eventual incendiu”, se precizează în comunicatul ISU.

Controalele de acest tip vor fi intensificate în perioada următoare.

Ultima acţiune preventivă derulată la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, care a vizat cluburile şi discotecile, a avut loc în perioada octombrie – noiembrie 2016, când au fost depistate 33 de încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor, în urma cărora au fost aplicate 29 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 25 avertismente şi patru amenzi, în cuantum de 10.000 lei.

*** ISU Buzău

Având în vedere obiectivul prioritar privind creşterea gradului de siguranţă al cetăţeanului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Neron Lupaşcu” al judeţului Buzău, în scopul prevenirii unor evenimente nedorite, prin specialiştii din inspecţia de prevenire, a desfăşurat o serie de acţiuni inopinate de verificare la obiective cu afluenţă mare de persoane din categoria cluburi şi discoteci.

Potrivit ISU Buzău, în 21 – 22 ianuarie au fost executate 8 controale pe raza întregului judeţ. În urma acestor acţiuni, au fost constatate 16 deficienţe, fiind aplicate 16 sancţiuni contravenţionale (9 avertismente şi 7 amenzi), în cuantum de aproximativ 3.500 de lei.

Principalele aspecte urmărite în teren de către inspectorii de prevenire au vizat: exploatarea instalaţiilor electrice, funcţionarea iluminatului pentru marcarea căilor de evacuare, funcţionarea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, obstrucţionarea căilor de evacuare, instructajul angajaţilor, obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu şi existenţa planurilor de evacuare în caz de incendiu, arată sursa citată.

Concomitent cu activităţile de control asupra respectării normelor de apărare împotriva incendiilor, pompierii din cadrul subunităţilor operative de intervenţie au efectuat 4 acţiuni de recunoaştere în zonele de dispunere a obiectivelor, pentru a stabili modul de intervenţie în cazul izbucnirii unui eventual incendiu.

De asemenea, în perioada următoare, activităţile preventive vor fi intensificate.

*** ISU Tulcea

În cursul acestei nopţi, pompierii tulceni, alături de reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Tulcea, au constituit echipe mixte şi au derulat controale şi verificări la operatorii economici care deţin imobile în care se desfăşoară activităţi cu public numeros.

„Astfel, în cursul nopţii trecute (începând cu ora 23,00), s-au executat două controale la operatori economici care au ca obiect de activitate alimentaţia publică, în urma cărora au fost date două avertismente, pentru nerespectarea reglementărilor pe linia apărării împotriva incendiilor”, se arată într-un comunicat.

Totodată, în cursul zilei de sâmbătă, pompierii din cadrul subunităţilor operative de intervenţie au efectuat 5 acţiuni de recunoaştere în zonele de dispunere a obiectivelor, pentru a stabili modul de intervenţie în cazul izbucnirii unui eventual incendiu.

*** ISU Sibiu

Şi în Sibiu au fost derulate controale inopinate de verificare la obiective cu afluenţă de persoane din categoria cluburi şi discoteci.

„Astfel, în cursul nopţii s-au executat 10 controale la operatori economici din categoria cluburi şi discoteci, fiind aplicate 8 sancţiuni contravenţionale, din care 3 avertismente şi 5 amenzi, în cuantum de 5.000 lei, pentru nerespectarea reglementărilor pe linia apărării împotriva incendiilor”, precizează un comunicat al ISU Sibiu.

Totodată, cu prilejul controalelor executate, a fost verificat şi modul de respectare a prevederilor HG nr. 915/2015.

Concomitent cu activităţile de control asupra respectării normelor de apărare împotriva incendiilor, pompierii din cadrul subunităţilor operative de intervenţie au efectuat acţiuni de recunoaştere în zonele de dispunere a obiectivelor, pentru a stabili modul de intervenţie în cazul izbucnirii unui eventual incendiu.

*** ISU Caraş-Severin

În cursul nopţii trecute, pompierii din Caraş-Severin, alături de jandarmi şi poliţişti, au efectuat controale la patru operatori economici din municipiul Reşiţa, fiind aplicate trei amenzi, în valoare totală de 1.500 lei, pentru nerespectarea reglementărilor pe linia apărării împotriva incendiilor.

La niciunul din cele patru obiective verificate nu s-a constatat încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu, care să genereze aplicarea măsurii complementare de oprire a funcţionării ori utilizării construcţiilor.

Principalele deficienţe constatate au fost lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, neîntocmirea planului cu organizarea împotriva incendiilor, exploatarea instalaţiei electrice cu improvizaţii (conductori electrici neizolaţi, siguranţe necalibrate sau supradimensionate), neverificarea stingătoarelor din dotare, nemarcarea sensului de evacuare cu indicatoare standardizate, informează ISU Caraş-Severin.

Concomitent cu activităţile de control asupra respectării normelor de apărare împotriva incendiilor, pompierii din cadrul subunităţilor operative de intervenţie au efectuat 4 acţiuni de recunoaştere în zonele de dispunere a obiectivelor, pentru a stabili modul cel mai eficient de intervenţie în cazul izbucnirii unui eventual incendiu.

*** ISU Satu Mare

În Satu Mare, în cursul nopţii, s-au executat două controale la operatori economici din categoria cluburi şi discoteci, fiind aplicate opt avertismente şi două amenzi, în cuantum de 1.000 lei, pentru nerespectarea reglementărilor pe linia apărării împotriva incendiilor, se arată într-un comunicat.

Concomitent cu activităţile de control asupra respectării normelor de apărare împotriva incendiilor, pompierii din cadrul subunităţilor operative de intervenţie au efectuat acţiuni de recunoaştere în zonele de dispunere a obiectivelor, pentru a stabili modul de intervenţie în cazul izbucnirii unui eventual incendiu.

Ultima acţiune preventivă de amploare, derulată la nivel naţional, care a vizat imobilele în care funcţionează cluburi şi discoteci, a avut loc în perioada 11 – 12 noiembrie 2016.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio