
Construcția refugiului montan cu observator panoramic din Munţii Bodoc va începe în acest an
Consiliul Județean Covasna a aprobat joi, în ședința ordinară a lunii aprilie, Nota conceptuală și Tema de proiectare pentru construirea unui refugiu montan în Munții Bodoc și a primului observator panoramic din județ, de unde turiştii vor putea admira peisajele din zona Carpaţilor de Curbură şi Depresiunea Braşov.
Președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Tamás Sándor, a declarat joi, în cadrul ședinței lunare Info Județean, că această investiţie va constitui un punct de atracţie turistică şi va contribui la dezvoltarea turismului montan în judeţul Covasna.
„În vederea promovării turismului montan în județ, intenționăm și vom construi un refugiu montan cu observator panoramic în Munții Bodoc, în apropierea Vârfului Bodoc. În acest scop, în ședința de joi a Consiliului Județean am aprobat, în primă fază, Nota conceptuală și Tema de proiectare pentru realizarea investiției, în februarie am adoptat bugetul pentru documentație și construire, deci cred că în acest an putem deja să construim acest refugiu montan cu un observator panoramic înalt. Eu cred că această investiție va contribui semnificativ la promovarea potențialului turistic natural al acestei zone, refugiul respectiv urmând a fi un punct de atracție nu numai pentru practicanții turismului montan, dar și pentru persoanele care iubesc drumețiile. Nu va fi primul refugiu montan, dar va fi primul observator, refugii montane am mai construit – 7 la număr în județ, în ultimii 4-5 ani”, a spus președintele CJ Covasna, Tamás Sándor.
Potrivit acestuia, construcția, care va fi amplasată la circa 1.000 de metri altitudine în apropierea Vârfului Bodoc, va avea rol triplu: de observare panoramică pentru turiști, refugiu montan în caz de nevoie, respectiv amplasament pentru pasionații de fotografie.
Terenul pe care se doreşte construirea refugiului montan se află în proprietatea comunei Malnaş, iar autorităţile locale au fost de acord să acorde Consiliului Judeţean drept de folosinţă gratuită asupra acestuia, pe o perioadă de 49 ani.
În judeţul Covasna există mai multe refugii montane realizate de Salvamont, printre care cel din Munţii Bodoc, construit la o altitudine de 1044 metri, cel din Vârful Lăcăuţi, Munţii Vrancei, aflat la o altitudine de 1700 metri, în cel mai înalt punct montan din judeţ, precum şi refugiile “Trei Hotare” în Munţii Baraolt şi “Ţeţelea” din Munţii Turiei, în zona Ciomad-Balvanyos.
(Ioana Ardeleanu)