Ştiri locale

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a decis cine sunt cei 4 laureaţi Pro Urbe din acest an

Titlul „Pro Urbe”, cea mai înaltă distincţie instituită de Consiliul Local Sfântu Gheorghe, va fi conferit anul acesta episcopului reformat Kató Béla, istoricului de artă Jánó Mihály, antrenorului Carol Şanta şi fostului senator Puskás Bálint.

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a decis ca anul acesta să acorde nu unul, ci patru titluri Pro Urbe, excepţia fiind motivată prin faptul că sunt mai multe persoane care merită această distincţie şi este, totodată, important să se respecte principiul proporţionalităţii etnice.

Publicitate

Anul acesta au fost făcute opt nominalizări, însă în urma votului s-a decis ca titlul să fie conferit istoricului de artă Jánó Mihály, episcopului reformat Kató Béla, care este şi preşedintele Fundaţiei Sapientia, fostului senator UDMR Puskás Bálint, fost judecător la Curtea Constituţională şi preşedinte de onoare al Serviciului de Ajutor Maltez, precum şi antrenorului de atletism Carol Şanta, singurul român care a primit European Coaching Excellence Award din partea European Athletics.

Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc pe 28 aprilie, de la ora 13, la Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe.

Premiul Pro Urbe este cea mai înaltă distincţie instituită de Consiliul Local municipal în scopul recompensării morale a persoanelor care au contribuit la creşterea bunăstării comunităţii locale sau a prestigiului localităţii în diferite domenii de activitate şi se acordă în fiecare an în luna aprilie, în cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe.

Potrivit regulamentului, pot fi distinşi cu titlul Pro Urbe cetăţenii născuţi sau domiciliaţi în municipiul Sfântu Gheorghe, care au împlinit vârsta de 70 de ani şi care au contribuit în mod deosebit la dezvoltarea localităţii sau care au dobândit o recunoaştere notorie a activităţii lor, contribuind la promovarea imaginii municipiului Sfântu Gheorghe.

De la instituirea acestui premiu în anul 1997 şi până în prezent, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a acordat 95 de titluri Pro Urbe, dar în urmă cu aproape 8 ani, la propunerea primarului Antal Arpad, Consiliul local a decis să reducă numărul laureaţilor de la patru la unul anual, pentru a nu se crea o „inflaţie” de premianţi.â

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio