Ştiri locale

Consiliul Judeţean va construi o nouă şcoală la Comandău

Conducerea Consiliului Judeţean Covasna promite că va construi o nouă şcoală în localitatea Comandău, în locul celei distruse de un incendiu ce a avut loc la începutul acestei săptămâni.

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat joi, că în şedinţa ordinară din această lună va fi alocat un ajutor financiar de urgenţă localităţii Comandău, pentru acoperirea cheltuielilor legate de evaluarea stării imobilului, conservarea clădirii afectate de incendiu şi realizarea proiectului pentru o nouă şcoală.

Publicitate

„Comandău este o localitate cu situaţie specială, datorită în primul rând poziţiei sale geografice (se află la o altitudine de peste 1000 de metri n.r). Naveta nu poate reprezenta o opţiune pentru elevi, dar nu am dori nici ca părinţii să-şi ducă copiii la o altă şcoală. Antreprenori, persoane civile şi biserici au anunţat deja că vor să acorde ajutor. Discuţiile purtate cu directorul şcolii ne-au confirmat că trebuie să acţionăm rapid pentru că activitatea este continuată în corpul rămas neafectat, în condiţii grele. Sperăm că elevii din localitate situată la cea mai înaltă altitudine din judeţ vor încheia anul şcolar în condiţii mult mai bune”, spune Tamas Sandor.

Potrivit acestuia, viitoarea şcoală va fi construită cu fonduri din bugetul local şi guvernamental, dar şi din donaţii făcute în conturile Asociaţiei Pro Comandău. De asemenea, mai multe judeţe şi localităţi înfrăţite din Ungaria şi-au anunţat disponibilitatea de a contribui material la construirea noii şcoli şi la refacerea bibliotecii mistuite de flăcări.

Incendiul a izbucnit în după-amiaza zilei de 9 decembrie, din cauza unui coş de fum deteriorat.

„În incendiu au ars acoperişul şcolii confecţionat din lemn şi învelitoare din ţiglă pe o suprafaţă de circa 360 mp (aproximativ 25% din suprafaţa totală a acoperişului) şi interiorul etajului I având ca destinaţie o bibliotecă (9000 de cărţi), două laboratoare de informatică (bunuri electronice), arhiva şcolii (documentele şcolii) şi o magazie (echipamente sportive depozitate). De asemenea, s-au degradat parterul şcolii, centrala termică şi bunurile din interior. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost jar sau scântei provenite din coşul de fum deteriorate”, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Covasna.

(Agerpres)

Tamás Sándor a mai precizat: „Finanţarea lucrărilor se va realiza din surse ale bugetului local, ale Ministerului Educaţiei şi din fonduri guvernamentale, dar se realizează şi o colectă de donaţii pentru noua şcoală din Comandău. Donaţiile se pot face în contul în lei nr. RO10BTRLRONCRT0288651301 al Asociaţiei Pro Comandău. EUR: RO57BTRLEURCRT0288651301; HUF: RO70BTRLHUFCRT0288651301

 

Publicitate
banner we radio