
Consiliul Județean Covasna se digitalizează printr-un proiect cu fonduri europene
Consiliul Județean (CJ) Covasna face un pas important spre digitalizarea și eficientizarea procedurilor și fluxurilor de lucru. Instituția a semnat luna aceasta contractul de finanțare pentru proiectul „eCovasna”, finanțat prin fonduri europene.
Vicepreședintele CJ Covasna, Jakab István Barna, a scris într-o postare pe Facebook că proiectul, al cărui buget este de peste 3,4 milioane de lei, se va implementa până în vara anului viitor.
Astfel, speră autoritățile județene, se va renunța complet la hârtii și se va trece la documente în format digital.
„Pentru a fi performantă, o autoritate publică trebuie să fie eficientă și modernă. Ca să fie eficientă, autoritatea trebuie să aibă conturată o viziune strategică pe termen lung, cu obiective clare și priorități de dezvoltare reale, iar ca să fie modernă trebuie să fie mai întâi de toate digitală. Prin proiectul eCovasna, depus de Consiliul Județean Covasna în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, se dorește realizarea exact a acestor două chestiuni: eficiență și digitalizare. Contractul de finanțare s-a semnat în cursul lunii aprilie, proiectul urmând a se implementa pe parcursul a 16 luni, în intervalul aprilie 2022- august 2023. Proiectul are un buget de 3.473.590,90 lei, din care 98% sunt fonduri nerambursabile acordate de Uniunea Europeană și bugetul de stat”, a scris vicepreședintele CJ Covasna, într-o postare pe Facebook.
Proiectul „eCovasna” prevede și rambursarea sumelor cheltuite de instituție pentru achiziționarea semnăturilor electronice necesare pentru realizarea Strategiei Integrate de Dezvoltare a județului pentru perioada 2021-2030.
Pariu aproape câștigat de vicepreședinte, în fața președintelui CJ Covasna
De profesie inginer aeronautic, Jakab István Barna (30 de ani) este cel mai tânăr vicepreședinte din istoria Consiliului Județean Covasna, și încă de la alegerea sa, în septembrie 2020, a declarat că are planuri mari pentru dezvoltarea județului, care vor include soluții inteligente și vor pune accent pe protecția mediului.
Într-un interviu la We Radio din luna mai a anului trecut, acesta spunea că își dorește reforma administrației publice în ceea ce privește debirocratizarea și renunțarea la procedurile inutile care îngreunează soluționarea problemelor cetățenilor,
Tot atunci, Jakab István Barna declara că și-a propus ca până în 2030 hârtiile să fie complet eliminate din fluxul intern și interinstituțional, iar în acest sens a făcut chiar și un „pariu” în acest sens cu președintele CJ Covasna, Tamás Sándor.
„Am zis ca în 10 ani să scăpăm complet de hârtii. Sper să reușim, (…) domnul președinte Tamás Sándor a zis că nu este posibil, și nu este posibil nu pentru că nu și-ar dori, ci pentru că știe cum funcționează lucrurile. Am făcut un mic pariu, dacă o să fim sub un anumit nivel câștigă el, iar eu câștig dacă o să fim peste un anumit nivel. Eu sunt încrezător, și vedem că asta este direcția bună, nu mai trebuie să risipim hârtii”, spunea vicepreședintele într-un interviu la We Radio.
Prin acest proiect, Consiliul Județean va achiziționa un software la care ar urma să aibă acces inclusiv cetățenii, spre exemplu pentru depunerea unor cereri de autorizare pentru construcții, fără a mai fi necesară deplasarea la sediul instituției, și va elimina nevoia de imprimare a documentelor pe hârtie.
(Ioana Ardeleanu)