Ştiri locale

Consiliul Judeţean Covasna, obligat de instanţă să înlăture tăbliţele bilingve cu denumirea localităţii Valea Mare

Curtea de Apel Braşov obligă Consiliul Judeţean (CJ) Covasna, printr-o sentinţă definitivă, să înlăture tăbliţele cu denumirea comunei Valea Mare, inscripţionate în limbile română şi maghiară la intrarea şi ieşirea din localitate, scrie Agerpres.

Conform sentinţei pronunţate luni, instanţa a admis în parte recursul Prefecturii Covasna împotriva sentinţei civile nr. 124/16.02.2024 a Tribunalului Covasna şi obligă Consiliul Judeţean să înlocuiască tăbliţele şi să menţină doar denumirea în limba oficială a statului.

„În consecinţă, obligă pe pârâţi la îndepărtarea tăbliţelor cu denumirea localităţii Valea Mare din judeţul Covasna, înscrise în limbile română şi maghiară, amplasate la intrarea şi ieşirea în/din această localitate, pe DJ 121A, precum şi la înlocuirea acestora cu tăbliţe inscripţionate legal cu denumirea localităţii Valea Mare doar în limba română (…) Definitivă”, se arată în sentinţa postată pe portalul Curţii de Apel Braşov.

În luna august 2022, un ONG a sesizat Prefectura Covasna în legătură cu amplasarea respectivelor tăbliţe pe teritoriul comunei Valea Mare, arătând că acestea încalcă Legea 215/2002 a Administraţiei Publice Locale care permite inscripţionarea bilingvă în localităţile în care ponderea populaţiei minoritare este de 20%, în condiţiile în care, conform datelor recensământului, procentul etnicilor maghiari din Valea Mare este sub 1%. 

Publicitate
banner we radio