
Consiliul Elevilor Covasna solicită Prefecturii și Consiliului Județean să se asigure că elevii primesc produse de calitate în programul „Cornul, laptele și mărul”
Consiliul Elevilor solicită Prefecturii și Consiliului Județean Covasna, în calitate de conducători ai comisiei județene pentru derularea programului național „Cornul, laptele și mărul”, să se asigure că licitația pentru desemnarea firmelor care vor distribui aceste produse se va derula „cu o atenție deosebită asupra calității”.
Într-un comunicat de presă, președintele Consiliului Elevilor motivează că în ultimii ani au existat mai multe sesizări în ceea ce privește calitatea produselor alimentare primite de elevii covăsneni, și subliniază că deși conform legii producătorul care are cea mai bună ofertă câștigă licitația, acest lucru nu ar trebui să împiedice autoritățile județene să prioritizeze calitatea și diversitatea produselor.
Amintim că Guvernul a aprobat abia luna aceasta hotărârea de prelungire a programului național pentru școli, pentru perioada 2023-2029, și bugetul pentru implementarea acestuia în noul an școlar, astfel că și în acest an elevii vor primi cu întârziere cornul, laptele și mărul.
„De-a lungul timpului, am primit testimoniale și sesizări în ceea ce privește calitatea produselor alimentare primite pe băncile școlilor din județul Covasna. De aceea, solicităm comisiei conduse de prefect, dar și Consiliului Județean Covasna, ca procesul de verificare a alimentelor să fie conturat de o atenție deosebită. Suntem conștienți că, din punct de vedere legal, comerciantul care vine cu cea mai bună ofertă câștigă licitația, dar asta nu ar trebui să împiedice autoritățile județene să prioritizeze calitatea și diversitatea produselor”, a transmis președintele Consiliului Elevilor Covasna, Marian Calcea.
Conform Hotărârii de Guvern, limita zilnică pentru fiecare preșcolar sau elev este de 0,70 lei pentru porția de fructe și/sau legume; 1,11 lei pentru porția de lapte de consum și produse lactate fără adaos de lapte praf și 0,65 lei pentru porția de produse de panificație.
Potrivit legii, la nivelul județului se constituie o comisie condusă de prefect, care va stabili lista produselor distribuite în școlile covăsnene și măsurile educative care vor fi implementate în cadrul acestui program. După aprobarea produselor și alocarea fondurilor, va fi demarată licitația pentru desemnarea distribuitorilor.
Prefectul județului, Ráduly István, a transmis că instituția pe care o conduce va acționa în limitele legii, astfel încât elevii să nu primească produse de slabă calitate.
„Normal că și noi ne dorim ca produsele să aibă o calitate corespunzătoare. Nimănui nu îi va fi bine – indiferent de prețul minim/scăzut – să contractăm produse cu o calitate scăzută. În acest sens, în limitele legii vom acționa”, a transmis prefectul.
Introdus în 2002, „Cornul și laptele” este parte integrantă a Programului pentru şcoli al Uniunii Europene, al cărui obiectiv este îmbunătățirea stării de sănătate și a bunăstării copiilor, contribuind, totodată, la dezvoltarea durabilă a sectorului agricol.
(Ioana Ardeleanu)