Ştiri locale

Conducerea Spitalului Județean: „Urgența nu este centru de testare COVID”

Conducerea Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe le solicită locuitorilor să nu mai apeleze la serviciile Unității de Primiri Urgențe dacă nu au o problemă medicală care nu poate suferi amânare, pentru a nu suprasolicita activitatea secției.

Managerul Spitalului, András-Nagy Róbert, a precizat că au existat situații în care pacienții s-au prezentat la Urgență pentru a face testul Covid-19, în loc să apeleze la medicul de familie sau să anunțe Direcția de Sănătate Publică.

Publicitate

„Urgența nu este centru de testare! Urgența este pentru urgențe, pentru acele situații în care am o problemă medicală, nu pentru a obține un test negativ sau pozitiv. Pentru acest lucru sunt medicul de familie și Direcția de Sănătate Publică. Urgența, chiar și cea modulară, nu este centru de testare. Sunt astfel de situații și de asta fac acest apel, ca să nu îi suprasolicităm pe colegii de la Urgență. Aproape că am ajuns cum eram în perioada dinaintea pandemiei, când aveam aproape 100 de cazuri pe zi la Urgenţe. De exemplu, săptămâna trecută am avut, în medie, 100 de cazuri, deci este o suprasolicitare a Urgenței, așa că să se folosească de Urgență doar cei care necesită un tratament, care au o problemă medicală, iar cei care pot să se adreseze medicului de familie, să aleagă această variantă”, a subliniat managerul.

Conform DSP Covasna, în prezent, 24 de cabinete de medicina familiei din județ, dintre care 4 din Sfântu Gheorghe și 5 din Târgu Secuiesc, pot testa gratuit, la cerere, pacienții suspecți.

Medicii care fac teste rapide antigen (probe nazo-faringiene) sunt plătiți cu 50 de lei/persoană pentru această activitate, sumă care cuprinde contravaloarea testului, manopera, materialele și echipamentele de protecție necesare testării.

Lista cabinetelor care fac teste Covid-19, adresele și datele de contact pot fi accesate AICI.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio