Ştiri locale

Conducerea Spitalului Județean: „Situația este extrem de gravă dar soluția există: un comportament responsabil din partea tuturor”

Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe a ajuns la capacitatea maximă de tratare a pacienților Covid-19, numărul paturilor disponibile fiind mărit la 12 după reorganizarea activității spitalului.

Conducerea unității medicale a explicat miercuri, într-o conferință de presă, că în prezent secția de Boli infecțioase destinată Covid-19 funcționează ca o subterapie intensivă, pacienții internați având forme severe ale bolii, iar dacă numărul cazurilor grave va crește și mai mult în perioada următoare activitatea non-Covid va fi afectată.

Publicitate

Managerul spitalului, András-Nagy Róbert, a făcut un nou apel la responsabilitate.

„În momentul de față, în secția de Infecțioase Covid se face o subterapie intensivă, deci pacienții care ajung la noi sunt într-o stare atât de gravă încât majoritatea, într-un cadru normal, ar trebui să ajungă la Terapie Intensivă. Terapia Intensivă are și ea o anumită capacitate, iar peste cifra aceasta nu văd cum putem să trecem fără să afectăm activitatea non-Covid, ceea ce nu ne putem permite. De aceea am făcut de mai multe ori apel la responsabilitate din partea societății, din partea locuitorilor, pentru că riscăm să nu facem față unor situații deosebit de grele, cum este aceasta”, a explicat managerul.

Potrivit acestuia, în prezent la secția de Boli infecțioase Covid sunt internați 70 de pacienți cu forme grave ale bolii, de care se ocupă 10 medici, iar în linia de gardă înființată pentru monitorizarea permanentă a acestora lucrează doar doi medici.

„În momentul de față este o muncă enormă dusă de cei 10 colegi la secția de Infecțioase. Vă dați seama, 10 medici la 70 de pacienți care, majoritatea, au peste 3 comorbidități. Pe lângă acest lucru, medicii mai asigură și asistență medicală la Urgență, iar în unele zile am ajuns și la 28 de pacienți de Covid-19 la Urgență. Au fost zile în care s-au internat 10 pacienți Covid-19, deci situația este extrem de gravă. Am făcut apel la locuitori să ne ajute printr-un comportament responsabil, ca să ne putem și noi desfășura activitatea în condiții optime raportat la situația în care ne aflăm. Nu putem lăsa netratați pacienții non-Covid care se prezintă la noi, sunt cazuri de urgență și trebuie să găsim echilibrul, dar trebuie să găsim o soluție la astfel de situații de criză împreună cu societatea, și soluția există: comportament responsabil din partea tuturor”, a mai spus András-Nagy Róbert.

În prezent, bolnavii Covid-19 care ajung la secția de Boli infecțioase a Spitalului Județean sunt tratați de 4 cadre medicale de specialitate (boli infecțioase), 3 medici de la secția de Pneumologie, un medic internist, un cardiolog și un neurolog, iar linia de gardă este asigurată de un medic internist și de un pneumolog din municipiul Târgu Secuiesc.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio