Ştiri locale

Conducerea Spitalului Județean Sfântu Gheorghe: „Testul RT-PCR nu poate confunda gripa cu Covid-19!”

Testul Real Time PCR este cea mai sigură metodă prin care laboratoarele pot diferenția tulpinile gripale de virusul SARS-CoV-2, astfel că pacienții nu pot avea rezultate fals pozitive și nu pot fi diagnosticați în mod eronat cu Covid-19 în cazul în care au un alt tip de infecție respiratorie.

Explicația a fost dată de directorul medical al Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe, dr. Roșu Matyas, și vine în contextul în care la mai bine de 9 luni de la apariția primului caz de coronavirus în România, și după nenumărate explicații din partea specialiștilor, unele persoane încă sunt convinse că multe dintre cazurile raportate ca fiind Covid pozitiv erau doar „banale răceli”.

Publicitate

„Gripa și coronavirusul, din punct de vedere clinic, nu se pot diferenția 100%, doar testul RT-PCR este cel care este absolut sigur. Ne mai ajută testul antigen care se face la Urgență, ne ajută Imagistica și Laboratorul, împreună. Dar că un pacient tușește, are febră, îl doare capul și îl dor articulațiile, nu este specific doar pentru gripă, şi nici doar pentru Covid. În analizele amănunțite deja avem o probabilitate foarte mare, iar testul RT-PCR pe care îl facem la toți pacienții internați ne spune dacă aceștia au sau nu Covid”, a explicat dr. Roșu Matyas.

Îndemn la vaccinare antigripală

Mai mult, în condițiile în care pandemia de coronavirus se suprapune în această perioadă cu sezonul gripal, pentru a fi evitate cazurile de infectare simultană cu ambele virusuri, medicul îndeamnă persoanele aflate în grupele de risc să se vaccineze antigripal.

Acest lucru ar putea oferi și o mai bună încredere în testarea RT-PCR, întrucât în eventualitatea în care un pacient imunizat pentru gripă ar fi testat pozitiv pentru Covid-19, ar avea siguranța că rezultatul nu poate fi eronat.

„Vaccinul antigripal merită făcut mai ales de persoanele din grupele de risc – ele sunt și cele care beneficiază de gratuitate – deoarece șansele să mai facă gripă scad. Sunt și au fost cazuri când pacienții s-au infectat și cu SARS-CoV-2 și cu virusul gripal, deci în același timp aveau ambele infecții, caz în care prognosticul este mult mai rezervat”, a mai spus medicul.

Județul Covasna a primit zilele trecute și ultima tranșă de vaccin antigripal: peste 13.000 de fiole din cele 15.000 solicitate, mai mult decât dublu față de întreaga cantitate distribuită în cursul anului trecut însă doar sub 3.900 de covăsneni s-au imunizat gratuit în cabinetele medicilor de familie din județ, potrivit datelor DSP Covasna.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio