Ştiri locale

Conducerea Spitalului Județean afirmă că sistemul medical trebuie reconstruit de la zero

Sistemul medical trebuie reclădit de la zero, iar o strategie care să stabilească pașii de urmat în acest sens ar trebui pusă la punct cel puțin pentru următorii 5 ani, consideră managerul Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe, András-Nagy Róbert.

Printre concluziile trase de acesta la un an de la apariția primului caz de coronavirus în România, se numără faptul că la nivel național este nevoie proceduri aplicabile tuturor spitalelor, o finanțare corespunzătoare, personal specializat, dar și de crearea unor premise pentru ca doar pacienții care într-adevăr necesită internare să beneficieze de asistență medicală spitalicească.

Publicitate

„Cred că sistemul va trebui reclădit de la zero, practic, va trebui să ne gândim atât pe partea de asistență medicală primară, cât și pe cea de ambulator și de spitale, din punct de vedere strategic unde vrem să ajungem. Trebuie să fie stabilite liniile acestea directoare în funcție de care se poate stabili o finanțare corespunzătoare pentru spitale și pentru celelalte categorii de furnizori de servicii medicale – paraclinic, policlinică, ambulator, medicina primară, respectiv medicii de familie. Pe de altă parte, trebuie create premisele ca pacienții să poată fi diagnosticați, și să ajungă în spitale cei care într-adevăr au nevoie de o asistență medicală spitalicească, iar restul să fie tratați în Policlinică, chiar în sistem de spitalizare de zi”, a explicat András-Nagy Róbert.

„O evacuare dintr-o secție de Terapie Intensivă este grea, chiar imposibilă în anumite situații”

În ceea ce privește siguranța pacienților și a angajaților din spitale, și procedurile de evacuare în caz de incendiu, acesta este de părere că Ministerele de Interne și Sănătate, alături de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență trebuie să stabilească anumite priorități, însă este nevoie și de investiții în infrastructură și personal.

„Cred că în următoarea perioadă va trebui să ne axăm nu doar pe controale și amenzi date spitalelor, în ceea ce privește siguranța pacienților și a personalului în caz de incendii, ci și pe infrastructură și pe proceduri. Ca să evacuezi o sală de operații în care înainte cu 30 de minute de izbucnirea incendiului s-a început o operație în abdomen, condițiile sunt altele decât pentru un salon de medicină internă, sau de gastroenterologie. O evacuare dintr-o secție de Terapie Intensivă este grea și chiar imposibilă în anumite situații, deoarece terapia intensivă este mai mult din punct de vedere al aparaturii, al gravității pacienților, față de alte secții. Cred că la nivel național trebuie gândită o procedură aplicabilă în spitale, iar Ministerul de Interne, al Sănătății și ISU trebuie să stabilească niște linii de priorități, proceduri de evacuări de urmat în astfel de situații, la care evident spitalele trebuie să ajungă prin investițiile în infrastructură și personal”, a mai spus managerul.   

Potrivit acestuia, o altă problemă evidențiată și mai mult de apariția pandemiei, și care necesită rezolvare în perioada următoare, este numărul redus de medici, asistenți și infirmieri, comparativ cu spitalele din alte țări europene.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio