Ştiri locale

Conducerea IȘJ Covasna: „Vrem să începem digitalizarea sistemului de învățământ din județ”

Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna vrea să achiziționeze echipamente digitale performante în valoare de aproape un milion de euro pentru 24 de unități de învățământ din județ, printr-un program al Ministerului Fondurilor Europene.

Alte 11 primării au depus sau vor depune în perioada următoare proiecte pentru dotarea cu infrastructură digitală a școlilor, urmând să fie achiziționate, printre altele, calculatoare, table interactive, camere web performante sau videoproiectoare.

Publicitate

„Avem 11 primării care depun sau au depus deja proiect împreună cu școala, pentru dotarea cu infrastructură digitală, iar 24 de unități de învățământ vor încheia parteneriat cu Inspectoratul și vom depune noi un proiect de o valoare mare, acum se lucrează la elaborarea acestuia, undeva aproape de un milion de euro. Dorim să achiziționăm echipamente digitale pentru școli, și accentul aici l-aș pune nu pe tablete, ci pe echipamente performante, care au o durabilitate mult mai mare decât o tabletă (…) Vrem să cumpărăm calculatoare desktop pentru laboratoare, table interactive, camere web performante, videoproiectoare și așa mai departe”, a explicat inspectorul școlar general, Kiss Imre, într-o conferință de presă.

Investițiile ar urma să se facă cu finanțare europeană prin Programul Operațional Competitivitate, axa prioritară 2 – Tehnologia Informației și Comunicației pentru o economie digitală competitivă al Ministerului Fondurilor Europene.

Șeful IȘJ Covasna spune că procesul de digitalizare este unul de durată și este nevoie de o strategie pe termen lung, însă rezultatele ar putea să apară în 4-5 ani.

„Aș vrea ca suma cea mai mare (…) să meargă pe durabilitate iar prin aceste proiecte să începem digitalizarea sistemului din județul Covasna, și se pare că și Ministerul are această inițiativă. Această strategie va fi lansată peste o lună de zile, în pre-consultare, primii pași sunt deja făcuți. Digitalizarea are nevoie întâi de finanțare, dar de la o zi la alta nu poți să obții rezultate, pentru că ai nevoie și de produse performante. Dacă ne raportăm la faptul că toate țările acum tot cumpără, pentru că stăm acasă, durează până când primești bani și ai produsul, deci nu e de pe o zi pe alta, dar dacă se elaborează o strategie pe un termen mai lung, pe 4 sau 5 ani, eu zic că se pot obține rezultate bune. Pe primele deja le-am obținut. În ianuarie-februarie nici nu ne gândeam unde vom ajunge la sfârșitul anului din punct de vedere al competențelor digitale pentru profesori, elevi, părinți. (…) Erau un vis să cumpărăm și să dăm tablete”, a mai spus Kiss Imre.

Ghidul de finanţare al proiectului stabileşte şi valoarea maximă alocată pentru fiecare tip de echipament. De exemplu, conform unui Ordin al Ministerului Fondurilor Europene, emis în data de 19.10.2020, o tabletă nu poate să depăşească 200 de euro, o cameră web de videoconferinţă 500 de euro, iar o tablă interactivă nu poate depăşi 2.000 de euro.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio