Ştiri locale

Conducerea Centrului Antidrog Covasna: „În județul nostru nu există un fenomen de consum al drogurilor; despre trafic nici nu poate fi vorba”

Restricțiile de circulație impuse anul trecut pentru limitarea răspândirii Covid-19, închiderea cluburilor și interdicția de a organiza petreceri publice sau private au mai descurajat consumul de alcool și în special de substanțe psihoactive în rândul tinerilor, însă fenomenul nu a fost complet stopat.

În județul Covasna consumul de substanțe interzise se menține scăzut comparativ cu alte zone ale țării, iar despre trafic de droguri nici nu poate fi vorba, spune Liliana Lazea, coordonatoarea Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Covasna.  

Publicitate

„A fost perioada aceasta care ne-a oprit pe toți din activități, iar tinerilor cu siguranță le-a îngreunat posibilitățile de a se distra și de a ajunge la astfel de excese, cum sunt consumul de alcool, tutun și substanțe ilegale. Asta nu înseamnă că s-au oprit, dar fenomenul consumului a scăzut mult față de ceea ce era înainte. În primul rând din cauza restricțiilor, iar în al doilea rând din cauza părinților, pentru că fiind acasă e mai greu să faci petreceri cu foarte mari cantități de alcool, tutun și chiar și substanțe ilegale (…) La capitolul droguri aș putea spune că lucrurile stau bine, copiii nu îndrăznesc să încerce în gimnaziu, nici nu se pune problema. În liceu elevii cunosc drogurile, unii le-au studiat, știu foarte bine efectele, dar nu prea îndrăznesc să le consume. Sunt și cazuri aparte, copii care ne spun că au încercat o dată sau de două ori, darnu există un fenomen de consum în județul Covasna, iar despre trafic nici nu poate fi vorba. Discutăm despre cazuri absolut singulare, curiozități”, a explicat coordonatoarea Centrului.

În ultimul an, doi tineri au ajuns în atenția Centrului din județul Covasna, iar specialiștii Antidrog încurajează părinții să fie deschiși atunci când constată că ai lor copii au devenit consumatori, și să abordeze problema cu înțelepciune.

Este recomandat ca în momentul în care observă o modificarea bruscă în comportamentul copilului, precum lipsa apetitului, insomnii, transpirație excesivă, oboseală, stări de nervozitate, să apeleze la sprijinul specialiștilor.

„Vizavi de consumul de droguri, în ultimul an am avut doi tineri de liceu care ne-au intrat în atenție și ne-am bucurat foarte mult pentru că au venit la solicitarea părinților, (…) după ce au apărut modificări majore în comportamentul copilului. De unde până mai ieri erau în regulă și părinții se înțelegeau cu ei, acum dintr-o dată cereau cam câte 100 de lei la două zile, inventau tot felul de cheltuieli inexistente, și așa mai departe. Venind la noi și discutând, tinerii și-au revenit chiar foarte repede, asta și pentru faptul că părintele a avut o atitudine pozitivă, în sensul în care a înțeles că s-a întâmplat ceva cu copilul și nu l-a luat la rost. Când copilul este criticat și certat îi scade stima de sine și l-ai pierdut, va fugi de tine. Am sfătuit părinții să fie deschiși, să discute cu copilul, chiar dacă le este foarte greu să accepte că este consumator de canabis, de exemplu, cum a fost cazul unuia dintre băieții care ne-au ajuns în atenție. Dacă tu ca părinte ești deschis față de copil și spui: Bine, s-a întâmplat, hai să vedem ce se poate face mai departe, atunci și copilul va prinde încredere în tine”, a explicat Liliana Lazea într-un interviu la We Radio.

Chiar și o singură încercare poate avea efecte extrem de grave asupra organismului

Ea a mai precizat că în materie de consum de droguri cele mai utilizate substanțe în județul Covasna sunt canabisul și substanțele „legale”, iar tinerii și le procură în general de pe „Deep Web”, o altă „față” a internetului, unde utilizatorii normali nu pot ajunge cu ușurință fără a cunoaște, de exemplu, URL site-ului.

Pericolul este că pe astfel de pagini drogurile sunt vândute la prețuri accesibile, și conțin substanțe extrem de toxice, de la otrăvuri pentru șoareci, și până la acetonă sau benzen care pot provoca afecțiuni grave chiar de la primul consum.   

„Când vine vorba despre drogurile de mare risc, heroină, cocaină, nici nu se pune problema, nu este cazul, nu au fost înregistrate situații de genul acesta în județ, nici de trafic și nici de consum. Etnobotanicele încă există, traficul se face pe acel Deep Web care nu este foarte greu de accesat, deși nu este chiar la îndemâna oricui. Aici prețurile acestor substanțe sunt foarte mici, pentru că ele nu conțin substanțe scumpe ca heroina sau cocaina, pe care nu și le permite oricine.  În schimb, în aceste legale găsim tot felul de otrăvuri, de la otravă pentru șoareci, până la acetonă, benzen și așa mai departe, care inhalate produc niște efecte groaznice, nu avem de unde să știm fiecare tânăr cum reacționează. Sunt foarte mulți care ajung la urgențe iar medicii nu știu cum să îi trateze, pentru că nu știu cu ce au fost intoxicați, riscul de a le mai da alte substanțe este foarte mare”, a mai spus coordonatoarea Centrului Antidrog Covasna.

În ceea ce privește consumul de alcool în rândul minorilor, potrivit datelor CPECA Covasna, vârsta minimă de la care copiii încearcă este în jurul a 15-16 ani (clasele a IX-a, sau chiar a XI-a), însă vârsta de debut în cazul tutunului a rămas destul de scăzută în județul Covasna.  

„Avem copilași chiar și de clasele a V-a, a VI-a, care ne spuneau foarte clar că s-au apucat de fumat pentru că și mama și tata fumează, și le-au spus că dacă vor crește mari nu va fi nicio problemă dacă și ei fumează. Contrează foarte mult educația și exemplele pe care le vede copilul acasă, (…) dar și curiozitatea este mare în clasele V – VI, și anturajul favorizează debutul consumului de tutun. Cu alcoolul nu suntem chiar așa de îndrăzneți, cel puțin din statisticile și studiile anterioare pe care le-am făcut la nivel de județ, și asta ne bucură foarte tare. Îndrăznesc să încerce și reușesc să ajungă într-o stare de ebrietate undeva în clasa a XI-a când eventual au un majorat”, a mai explicat Liliana Lazea.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio