
Concluzia Bursei locurilor de muncă: covăsnenii nu vor să muncească!
Bursa generală a locurilor de muncă, desfăşurată vineri la Sfântu Gheorghe, a revelat că multe persoane nu vor să muncească, preferând să trăiască din ajutorul social, afirmă Kelemen Tibor, directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei (AJOFM) a judeţului Covasna.
Potrivit acestuia, la bursă au fost prezenţi un număr de 43 de agenţi economici, care au oferit 564 de locuri de muncă în diverse domenii de activitate, însă la eveniment au participat doar 528 de şomeri şi persoane în căutarea unui job, în condiţiile în care, în evidenţele oficiale, numărul acestora este aproape dublu.
Kelemen Tibor a menţionat că, în urma acestei burse, 182 de persoane au fost selectate în vederea încadrării, urmând să susţină şi o probă practică.
Potrivit acestuia, firmele au căutat în general persoane calificate în diverse meserii, în special în prelucrarea lemnului, construcţii şi industrie uşoară, în timp ce majoritatea participanţilor la bursă au căutat meserii necalificate, cât mai uşoare şi cu un program cât mai flexibil.
„Problema forţei de muncă calificate se acutizează pe zi ce trece. Firmele nu găsesc profesionişti, oameni calificaţi, iar majoritatea celor care au venit pentru un loc de muncă au căutat să se angajeze ca paznic, agent de pază, undeva unde nu îţi trebuie foarte multe studii şi opt ore trec uşor. S-au prezentat şi pentru asigurări, turism. Nu vor muncă grea, unii chiar au spus că nu vor să aibă poartă, vor o relaţie lejeră, spre exemplu, distribuitor de pizza. Am remarcat că, deşi au fost multe locuri de muncă, cererea şi oferta nu s-au regăsit la această bursă a locurilor de muncă”, a declarat Kelemen Tibor.
El a mai spus că mai mult de jumătate dintre participanţii la bursă, adică aproximativ 300 de persoane, au venit doar pentru a bifa prezenţa în vederea obţinerii sau prelungirii venitului minim garantat, iar unii au avut un comportament inadecvat.
„Şomerii neindemnizabili vin pentru venitul minim garantat, vin într-o \’formă familistă\’, să spun aşa, \’la pachet\’. Bărbaţii, gentilomi, le lasă pe femei să se împingă în faţă, ei aşteaptă afară şi când le vine rândul se înghesuie să intre şi ei. Iar faptul că au sărit peste rând a generat neplăceri, lucrurile au degenerat, s-au proferat ameninţări”, a mai spus Kelemen Tibor.
Directorul executiv al AJOFM Covasna a menţionat că o firmă de confecţii a avut o ofertă de locuri de muncă destinată special persoanelor de etnie romă, pentru secţia de vopsitorie.
„Au fost zece locuri de muncă pentru romi la o vopsitorie. Le-au oferit locuri de muncă şi soţului şi soţiei, dar amândoi au refuzat. Ar fi câştigat două salarii minime pe economie, dar au refuzat spunând că nu pot să lucreze, că nu ştiu să citească, au găsit tot felul de motive. Alţii au spus că sunt bolnavi, că au probleme cu şalele, că trebuie să îi înţelegem. Găsesc tot felul de motive şi tertipuri. Mulţi mimează că vor un loc de muncă, vin aici şi joacă teatru. Vin numai ca să nu spunem noi că nu s-au prezentat, ca să nu piardă venitul minim garantat”, a mai spus acesta.
Kelemen Tibor a precizat că în anii precedenţi au fost persoane care au rămas fără ajutorul social pentru că au refuzat în mod repetat şi nejustificat ofertele de muncă, iar pe viitor, pentru a se evita orice fel de discuţii, AJOFM Covasna va cere persoanelor care susţin că sunt bolnave şi nu pot munci să aducă acte doveditoare de la medicul de familie.
Directorul executiv al AJOFM a mai menţionat că la bursă au participat şi firme din afara judeţului care nu au reuşit să recruteze personal, deşi au oferit diverse facilităţi, un exemplu fiind RATB Braşov, care a căutat şoferi categoria D.
De asemenea, reprezentantul AJOFM s-a mai arătat dezamăgit de faptul că, deşi au fost trimise invitaţii oficiale conducerilor liceelor teoretice şi profesionale, la această bursă nu au participat elevi din anii terminali.