Concerte gratuite şi ateliere inedite la Festivalul SepsiClassic de la Sfântu Gheorghe
Cvintetul Production5 Brass, Orchestra Filarmonică Pannon din Ungaria şi violonistul Artur Kaganovskiy se numără printre invitaţii speciali ai celei de-a doua ediţii a Festivalului de muzică clasică SepsiClassic, care va avea loc în perioada 4-7 iulie la Sfântu Gheorghe, au anunţat luni organizatorii.
Potrivit acestora, în cadrul festivalului vor fi susţinute 13 concerte, dintre care şase gratuite, precum şi mai multe ateliere, printre care unul de percuţie indiană.
Concertele vor avea loc atât în spaţii consacrate, precum sala „Bartok Bela” a Muzeului Naţional Secuiesc şi Biserica Krisztus Kiraly, cât şi în aer liber, în Parcul Elisabeta din centrul municipiului Sfântu Gheorghe.
„Obiectivul nostru primordial este acela de a aduce tot mai aproape de public muzica clasică, atât renumitele compoziţii ale ei, cât şi cele contemporane şi, ţinând cont de acest obiectiv, ne străduim ca în fiecare an să alcătuim un program variat, cu artişti de seamă, invitaţi din ţară şi de peste hotare. Anul acesta avem inclus în program, pe lângă îndrăgitele concerte, prelegeri pe teme ale istoriei muzicii şi ateliere muzicale la care poate participa oricine doreşte. În 4 iulie, concertul de deschidere va fi susţinut de Production5 Brass Quintet şi invitaţii speciali soprana Sebestyen-Lazar Eniko din Sfântu Gheorghe şi Dobisz Aron din Szeged la orgă (…) SepsiClassic are încă o misiune foarte importantă, aceea de promovare a tinerelor talente locale, prin urmare în deschiderea concertului va urca pe scenă clarinetistul Nikula David, elev în clasa a VIII-a Liceului de Artă “Plugor Sandor”, care anul acesta a câştigat premiul III la Olimpiada Naţională Instrumentală”, a declarat Lofi Gellert, unul dintre principalii organizatori, în cadrul unei conferinţe de presă.
Vineri, 5 iulie, Sepsi Art Quartet din Sfântu Gheorghe va concerta în Parcul Elisabeta, în cadrul programului „Melodii pe promenadă”, iar al doilea concert al zilei va fi susţinut de Trio all’ Ungherese din Budapesta la Muzeul Naţional Secuiesc. Va urma apoi concertul pianistului Magyar Valentin, un tânăr muzician din Ungaria care a obţinut numeroase premii prestigioase la concursuri naţionale şi internaţionale, iar seara se va încheia cu concertul de orgă al artistului Tabajdi Adam la Biserica Krisztus Kiraly.
Sâmbătă, 6 iulie, în cadrul SepsiClassic vor evolua pianistul Kiralyhalmi Gusztav, precum şi flautista Sebestyen-Lazar Kata, elevă la Liceul de Arte „Plugor Sandor” din Sfântu Gheorghe, care a obţinut locul al doilea la Olimpiada Naţională de Interpretare Instrumentală din acest an. Seara se va încheia cu concertul extraordinar al Corului Oraşului Veszprem din Ungaria, oraş înfrăţit cu municipiul Sfântu Gheorghe.
În ultima zi a festivalului vor concerta ansamblul 4Cord Quartet în cadrul programului „Melodii de promenadă” pe malul lacului din parcul Elisabeta, iar baritonul Sandor Csaba, soprana Mădălina Bourceanu şi violonista Magdalena Suciu vor susţine recitaluri în sala Bartok Bela a Muzeului Secuiesc. Festivalul se va încheia cu concertul Filarmonicii Pannon din Peci (Ungaria).
Coordonatoarea festivalului, Vanyolos-Albert Sarolta, a precizat că în cele patru zile de festival vor avea loc ateliere de ritmuri indiene cu artistul Magyar Kornel, la care participarea se va putea face pe bază de înregistrare prealabilă, întrucât numărul locurilor este limitat.
„Violonistul Artur Kaganovskiy se întoarce la noi, dar nu cu un concert, ci să-şi arate măestria în confecţionarea instrumentelor, el fiind şi un talentat şi pasionat lutier. El va ţine o demonstraţie vineri, 5 iulie, în spaţiul expoziţional Magma”, a precizat Vanyolos-Albert Sarolta.
De asemenea, în cadrul festivalului vor avea loc workshopuri interactive de muzică corală şi două incursiuni în istoria muzicii cu renumitul muzicolog Bosze Adam.
„Anul trecut am trecut deja peste întrebarea dacă este nevoie de un alt festival la Sfântu Gheorghe, de un alt eveniment de o mare anvergură, dar, cum am putut observa din acele aproape 2.000 de persoane pe care le-am avut anul trecut, din concertele cu săli pline şi din stagiunea noastră anuală de muzică clasică, am observat că avem nevoie de un astfel de eveniment în Sfântu Gheorghe. Ca la toate evenimentele organizate în oraş, şi cu SepsiClassic dorim să ajungem la cât se poate de multe generaţii”, a declarat viceprimarul Ambrus Fruzsina.
Biletele au fost puse în vânzare la Casa municipală de bilete şi pe pagina eventin.ro, iar programul complet al festivalului poate fi accesat pe site-ul sepsiclassic.ro şi pe pagina Facebook a evenimentului.