Ştiri locale

Concert SoNoRo la Casa de oaspeţi a prinţului Charles de Wales din Valea Zălanului

Casa de oaspeţi din Valea Zălanului a prinţului Charles al Marii Britanii va găzdui concertul lunii august din cadrul proiectului SoNoRo Conac, ce îşi propune să readucă muzica de cameră în câteva dintre cele mai frumoase clădiri de patrimoniu din România.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 6 august, ora 18,00, iar publicul va avea acces pe bază de invitaţie sau rezervare, în limita locurilor disponibile, au anunţat organizatorii.

Publicitate

Casa de oaspeţi a prinţului de Wales din Valea Zălanului este una dintre cele două reşedinţe pe care acesta le deţine în România. „Pasiunea Prinţului Charles pentru Transilvania şi patrimoniul cultural pe care această zonă îl conservă este bine cunoscută deja, acesta implicându-se, începând cu 1998, în proiecte de dezvoltare a zonei. Casa de oaspeţi din Valea Zălanului a fost restaurată respectându-se cele mai bune practici în domeniu şi este mobilată cu obiecte autentice ce respectă tradiţia zonei. Cât timp nu este locuită de prinţul Charles şi de suita sa, casa este pusă la dispoziţia publicului larg. Spaţiul în care va fi susţinut concertul, dar şi interpreţii săi fac din acest eveniment unul deosebit”, se arată în comunicat.

Concertul cuprinde lucrări de Ludwig van Beethoven, Béla Bartók, Frank Bridge, Edward Elgar, George Enescu şi Gyorgy Ligeti, interpretate de Ella Bokor (violoncel), Sabin Penea (vioară) şi Sandor Antal (violă), bursieri SoNoRo-Interferenţe, alături de Răzvan Popovici, directorul festivalului.

Ultimul concert SoNoRo Conac din luna iulie va avea loc vineri, 29 iulie, de la ora 19,00, la Biserica fortificată din localitatea covăsneană Ilieni, construită în anul 1443, iar accesul publicului este gratuit. Concertul cuprinde lucrări de Johann Sebastian Bach, Béla Bartók, Wolfgang Amadeus Mozart şi György Ligeti, interpretate de Răzvan Popovici (violă), Erik Schumann (vioară) şi Liisa Randalu (violă) şi va fi urmat de un cocktail.

Ediţia a IV-a a Festivalului SoNoRo Conac va continua în luna septembrie cu alte două concerte în spaţii de referinţă pentru patrimoniul arhitectural românesc, respectiv pe 14 septembrie la Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană din Cisnădioara, judeţul Sibiu şi 15 septembrie, la Cetatea Făgăraş, judeţul Braşov.

Proiectul SoNoRo a fost conceput în anul 2013 de asociaţia Sonoro, care doreşte, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România să pună în valoare patrimoniul şi resursele culturale naţionale. „SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spaţiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural şi ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect îşi propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce priveşte multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural”, se mai spune în comunicat.

În 2014, SoNoRo Conac a desfăşurat o serie de 11 concerte în clădiri de patrimoniu din toată ţara, printre care Vila Dobruşa din Drăgăşani, Casa Avramide din Tulcea, Conacul Bellu din Urlaţi, Conacul Cuza de la Ruginoasa, Conacul Hagianoff – Manasia, Sinagoga din Bistriţa, Castelul Corvinilor din Hunedoara şi Conacul Hodoni de lângă Timişoara.

În 2015, concertele SoNoRo Conac au fost găzduite de Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iaşi, Biserica Evanghelică din Herina, Muzeul Naţional „George Enescu” din Bucureşti, Catedrala Romano-Catolică din Alba-Iulia, Biserica fortificată din Viscri, Casa Boema din Cluj-Napoca, Castelul Károlyi-Sala Cavalerilor din Carei, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, Colegiul Naţional „Moise Nicoară” din Arad, Primăria Sectorului 1 Banu Manta din Bucureşti, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

(Agerpres)

Publicitate
Publicitate
banner we radio