Ştiri locale

Concert SoNoRo la Biserica fortificată din Ilieni

Biserica fortificată din localitatea Ilieni – judeţul Covasna, construită în anul 1443, va găzdui ultimul concert din luna iulie în cadrul proiectului SoNoRo Conac, ce îşi propune să readucă muzica de cameră în câteva dintre cele mai frumoase clădiri de patrimoniu din România.

Evenimentul va avea loc vineri, 29 iulie, de la ora 19.00, iar accesul publicului va fi gratuit, cu rezervare, în limita locurilor disponibile, au anunţat joi organizatorii, printr-un comunicat de presă. Concertul cuprinde lucrări de Johann Sebastian Bach, Béla Bartók, Wolfgang Amadeus Mozart şi György Ligeti, interpretate de Răzvan Popovici (violă), Erik Schumann (vioară) şi Liisa Randalu (violă) şi va fi urmat de un cocktail.

Publicitate

Următoarele concerte SoNoRo Conac din acest an vor avea loc pe 6 august la Casa de oaspeţi a Prinţului Charles de Wales de la Valea Zălanului, judeţul Covasna, pe 14 septembrie la Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană din România de la Cisnădioara, judeţul Sibiu şi pe 15 septembrie la Cetatea Făgăraş, judeţul Braşov.

Biserica catolică fortificată din Ilieni a fost construită în 1443 în cinstea Sfântului Ilie, patronul spiritual al aşezării. Din vechea cetate au rămas însă doar câteva ziduri, cutremurul din 1977 distrugând-o aproape în totalitate. Între anii 1991-1992 biserica a fost reconstruită, iar lângă clopotniţă mai pot fi văzute urmele celei vechi. Dintre elementele decorative se remarca tavanul din lemn pe care sunt inscripţionate cele 12 zodii, simbol al cerului, precum şi stema Transilvaniei şi câteva simboluri secuieşti.

Proiectul SoNoRo a fost conceput în anul 2013 de asociaţia Sonoro, care doreşte, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să pună în valoare patrimoniul şi resursele culturale naţionale.

„SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spaţiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural şi ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect îşi propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce priveşte multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural”, se arată în comunicatul de presă.

În 2014, SoNoRo Conac a desfăşurat o serie de 11 concerte în clădiri de patrimoniu din toată ţara, printre care Vila Dobruşa din Drăgăşani, Casa Avramide din Tulcea, Conacul Bellu din Urlaţi, Conacul Cuza de la Ruginoasa, Conacul Hagianoff – Manasia, Sinagoga din Bistriţa, Castelul Corvinilor din Hunedoara şi Conacul Hodoni de lângă Timişoara. În 2015, concertele au fost găzduite de Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iaşi, Biserica Evanghelică din Herina, Muzeul Naţional „George Enescu” din Bucureşti, Catedrala Romano-Catolică din Alba-Iulia, Biserica fortificată din Viscri, Casa Boema din Cluj-Napoca, Castelul Károlyi-Sala Cavalerilor din Carei, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, Colegiul Naţional „Moise Nicoară” din Arad, Primăria Sectorului 1 Banu Manta din Bucureşti, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

(Agerpres)

\"Sonoro

Publicitate
Publicitate
banner we radio