Ştiri locale, Video

Concert Direcţia 5 la Festivalul Kürtőskalács de la Sfântu Gheorghe

Un kürtőskalács în lungime de 14 metri va fi preparat săptămâna viitoare, la Sfântu Gheorghe, în cadrul celei de-a treia ediţii a Festivalului deliciilor dulci, au anunţat organizatorii.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Grüman Róbert, a precizat că în cadrul festivalului, care se va desfăşura în perioada 13-15 septembrie în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, va avea loc un concurs de preparat kürtőskalács la care vor participa 15 echipe din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, în urma căruia va fi desemnat cel mai delicios preparat.

Publicitate

De asemenea, va fi copt pe jar un kürtőskalács în lungime de 2 metri şi o circumferinţă de 50 de centimetri, precum şi un kürtőskalács în lungime de 14 metri.

„Vizitatorii vor putea gusta nu doar kürtőskalács, ci şi clătite, turtă dulce, ciocolată şi alte dulciuri. Vom încerca să facem un kürtőskalács lung de 14 metri, deci mai mare decât cei pe care i-am făcut până acum. În cadrul festivalului vor fi organizate numeroase activităţi pentru copii, cum ar fi prepararea de kürtőskalács, ateliere meşteşugăreşti, dar şi concerte, printre invitaţi numărându-se şi formaţia Direcţia 5”, a declarat Grüman Róbert.

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat că kürtőskalács, tradiţionalul colac secuiesc învelit în zahăr ars, este un fel de cozonac ce nu lipseşte de pe mesele localnicilor în zilele de sărbătoare.

Acesta a precizat că pentru prepararea kürtőskalács-ului de 2 metri va fi folosită făină din judeţele Covasna, Harghita, Mureş, Braşov, precum şi din judeţele înfrăţite din Ungaria şi va fi un simbol al solidarităţii şi comuniunii.

La rândul său, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna, Edler Andras, a precizat că Festivalul deliciilor dulci a rezultat din contopirea Festivalului kürtőskalács-ului şi Festivalul Ciocolatei, iar scopul lui este atât de a promova acest produs tradiţional, dar şi de a promova zona din punct de vedere cultural, economic şi turistic.

„Asta a fost ideea festivalului, să genereze interes şi să să ne facă cunoscuţi în mod pozitiv în lumea mai mică sau mai mare, dincolo de Ţinutul Secuiesc. Pe de altă parte, acest festival generează şi creştere economică. După cum se ştie, foarte mulţi oameni din regiunea noastră se ocupă cu prepararea kürtőskalács-ului”, a declarat Edler Andras.

Potrivit organizatorilor, bugetul alocat festivalului este de 200.000 de lei, iar finanţarea va fi asigurată de Primăria Sfântu Gheorghe şi Consiliul Judeţean Covasna.

La prima ediţie a festivalului au participat 11 echipe, iar premiul pentru cel mai bun kurtos tradiţional a fost câştigat de o echipă din Miercurea Ciuc, în timp ce premiul pentru cel mai bun kurtos făcut după o reţetă inovativă a revenit unei echipe din Sfântu Gheorghe, care a preparat un colac secuiesc presărat cu migdale, având la bază o reţetă veche de aproape o sută de ani.

La cea de-a doua ediţie, desfăşurată anul trecut, a fost preparat un colac secuiesc glazurat cu zahăr ars în lungime de 13 metri, pentru care s-au folosit 13 kilograme de făină, 13 ouă, vanilie, zahăr, apă şi drojdie.

Consiliul Judeţean Covasna a demarat în urmă cu aproape patru ani o campanie de promovare a kürtőskalács-ului şi a tipărit pliante în 19 limbi pentru a populariza istoricul, modul de preparare a acestei specialităţi culinare, precum şi produsele gastronomice „înrudite” cu acesta.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio