
Conacele și casele cu aspect tradițional popular din Ozun, restaurate din fonduri europene
Locuitorii comunei Ozun, care au conace sau case cu elemente arhitecturale specifice celor tradiționale populare, pot beneficia de finanțare europeană în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în vederea restaurării acestora.
Primăria Ozun a câștigat recent un proiect în care au fost incluse 8 imobile de pe raza localității Bicfalău, printre care două aflate în proprietate publică, iar autoritățile locale intenționează acum să extindă lucrările în toată comuna Ozun, și să obțină finanțare și pentru restul imobilelor cu aspect de conac.
Primarul localității, Bordás Enikő, ne-a precizat că pentru fiecare imobil înscris în cadrul proiectului se poate obține o finanțare în valoare de 60.000 de euro, iar pe lângă restaurarea fațadei și a gardurilor acestor imobile, sunt incluse și cheltuielile legate de proiectarea și obținerea avizelor necesare.
„Avem în total 8 imobile incluse într-un proiect, noi deja avem un contract de finanțare în acest sens pe care l-am depus în această vară, dar pentru că au mai rămas fonduri ne-am gândit că am mai avea case de acest gen în comună, așa că am putea să mai depunem un proiect. Avem deja incluse o casă care este în proprietatea Primăriei, pe care dorim să o transformăm în muzeu, o altă casă este a Bisericii Reformate din Bicfalău, iar restul caselor sunt în proprietatea locuitorilor din Bicfalău. Ne dorim să le restaurăm în toată comuna Ozun, și în localitățile rămase. Se alocă 60.000 de euro/casă, sumă în care sunt incluse toate cheltuielile, pornind de la proiectare și până la avizele necesare”, ne-a spus primarul.
Primăria Ozun a lansat un apel către locuitorii care doresc să beneficieze de finanțare în vederea restaurării imobilelor cu aspect de conac sau casă tradițională populară, să depună cererile în acest sens până în data de 23.12.2022.
Pentru a putea beneficia de finanțare, solicitanții trebuie să fie la zi cu situația juridică a cărții funciare, să completeze o declarație pe propria răspundere prin care se angajează să nu desfășoare activități economice în incinta gospodăriei timp de 5 ani după finalizarea restaurării, respectiv că nu vor înstrăina imobilul timp de 10 ani de la semnarea contractului de restaurare.
În zona localității Bicfalău există nu mai puțin de 38 de conace construite în secolele XVI, XVII și XVIII, majoritatea păstrând încă arhitectura inițială, iar în ultimele aproape două decenii autoritățile locale au făcut nenumărate demersuri pentru introducerea satului în Patrimoniul Mondial UNESCO, fapt care ar putea transforma zona în „perla turismului covăsnean”.
Localitatea a trecut printr-un amplu proces de reabilitare și modernizare, așa încât, la ora actuală, infrastructura subterană este pusă la punct în proporție de 100%. În urmă cu doi ani, primarul de la vremea respectivă, Ráduly István, ne preciza că pentru a mai face un pas către introducerea localității în Patrimoniul UNESCO, Primăria Ozun are în plan identificarea tuturor gospodăriilor din localitate în vederea stabilirii perioadei în care au fost construite, dar și organizarea unor tururi ale conacelor, prezentate în limbile română, maghiară și engleză.
(Ioana Ardeleanu)