Ştiri locale

Conacele, castelele și cetățile din județul Covasna vor fi renovate cu fonduri europene prin programul „România Atractivă”

Județul Covasna va beneficia de o finanțare în valoare de 10 milioane de euro prin programul „România Atractivă”, în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru restaurarea și repunerea în circuitul turistic a mai multor clădiri monument istoric, respectiv pentru promovarea mai multor destinații turistice.

Autoritățile județene vor investi acești bani în următorii 4 ani, iar printre clădirile-monument care vor fi reabilitate se numără Cetatea Bálványos, Cetatea Ika din Cernat, Castelul Kálnoky din Valea Crișului, Castel Mikó din Olteni, sau Conacul Serester József din Chichiș.

Publicitate

„Prin programul „România Atractivă”, multe monumente ale Transilvaniei vor fi adăugate pe harta turistică a României și a lumii. În patru ani, multe situri din județul Covasna vor fi renovate prin PNRR și vom promova și câteva destinații turistice, precum Cetatea Bálványos sau Cetatea Ika. Castelul Kálnoky, Castel Mikó, Conacul Serester József se vor număra și ele printre clădirile care vor fi renovate. Județul va beneficia de o finanțare de peste 10 milioane de euro pentru restaurarea și punerea în valoare a patrimoniului construit extrem de valoros. Vă invit să descoperim împreună castelele, conacele și gastronomia din județul Covasna, regiunea denumită și Ținutul Conacelor”, a scris președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, într-o postare pe Facebook.

În judeţul Covasna există circa 160 de castele şi conace folosite pe vremuri de familiile nobiliare ca reşedinţe permanente, de vacanţă sau de vânătoare. Multe dintre ele sunt în ruină, dar unele şi-au recăpătat strălucirea de altădată, fiind restaurate de urmaşii foştilor proprietari, sau de cei care le-au cumpărat şi introdus în circuitul turistic.

Consiliul Judeţean Covasna a editat în urmă cu câţiva ani un album intitulat „Ţinutul conacelor”, având în plan să realizeze şi un „drum al conacelor” pentru turişti.

Tot în cadrul proiectului vor fi recondiționate mai multe situri și biserici reformate și va fi promovată gastronomia zonei.

La nivel național, în cadrul programului „România Atractivă” se vor face investiții de peste 100 milioane de euro în 225 de obiective incluse în 12 rute culturale, respectiv: ruta castelelor, ruta curiilor din Transilvania, ruta culelor, traseul gastronomiei tradiționale românești, ruta bisericilor fortificate, ruta bisericilor din lemn, ruta mănăstirilor din zona Moldovei, ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României, ruta castrelor romane, ruta cetăților, refacerea peisajului cultural din Delta Dunării și ruta satelor cu arhitectură tradițională.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio