Ştiri locale

Comuna Micfalău va avea internet gratuit din această lună, printr-un program european

Comuna Micfalău va avea, începând din această lună, internet gratuit în aproape toate spaţiile publice, prin programul WiFi4EU, după ce localitatea a câştigat în urmă cu aproape 2 ani un proiect european în valoare de 14.000 de euro. Din 2019 şi comuna Zăbala împreună cu satele aparținătoare Peteni, Surcea, Tamașfalău și Zăbala au internet gratuit graţie aceluiaşi proiect.

Primarul localităţii Micfalău, Demeter Ferenc, ne-a precizat că instituția pe care o conduce a început deja demersurile pentru instalarea a 9 puncte de acces în spațiile publice, astfel că până la mijlocul lunii august locuitorii vor avea internet wireless gratuit în 9 puncte din comună.

Publicitate

„Noi am primit informaţia că am câştigat în 2019, şi venind pandemia, la început m-am gândit că nu prea e bine să adunăm oamenii în locurile publice, dar acum văd că oricum se organizează festivaluri cu 75.000 de persoane, aşa că ne-am gândit să facem programul. Vom construi reţea în toată comuna, în 9 puncte vor fi amenajate zone cu internet. Nu va fi un internet pentru torrent, pentru descărcare, dar va avea o viteză destul de bună pentru a face apeluri în străinătate, de exemplu, sau pentru a accesa e-mailul, pentru a folosi reţelele de socializare. Ne bucurăm pentru că am făcut un pas înainte”, ne-a spus edilul.

Acesta a mai precizat că printre locaţiile din comună în care locuitorii vor avea acces la internet gratuit se numără Primăria, Căminul Cultural, piaţa din faţa Bisericii Ortodoxe sau Tabăra Tineretului Maltez.

„Uniunea Europeană acordă finanţare pentru ca aceste proiecte să fie făcute în pieţe, deci nu să fie folosite de mediul privat, iar la noi, fiind vorba despre o singură localitate, putem să acoperim aproape toată comuna. Ne bucurăm, sincer, pentru că cred că am făcut un pas înainte cu acest proiect. În două săptămâni va fi gata, vom amenaja cele 9 zone mai mari din comună: Primărie, la cabinetul unui medic veterinar, pe terenul de fotbal, în piaţa din faţa Bisericii Ortodoxe, la Tabăra Tineretului Maltez, la Căminul Cultural, la şcoală, sala de sport, sunt zonele mai importante unde va fi internet gratuit”, ne-a mai spus primarul.

În 2018, în cadrul primului apel de proiecte din programul WiFi4EU, şi municipiul Sfântu Gheorghe s-a numărat printre câștigători, alături de oraşul Întorsura Buzăului şi comunele Zăbala şi Reci.

Fiecare localitate declarată câştigătoare beneficiază de bonuri valorice în valoare de 14.000 de euro fiecare pentru instalarea de puncte de acces public și gratuit la internet wireless în locuri precum bibliotecile, muzeele, parcurile sau piețele publice.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio