Ştiri locale

Comandău: Avansează construcția noilor case în locul celor distruse de incendiu la începutul anului trecut

Continuă construcția noilor case în care vor locui familiile din Comandău, ale căror gospodării au fost mistuite de incendiul violent de la începutul anului trecut. Primăria a oferit 800 de metri pătrați de țiglă și materiale de tâmplărie, sub formă de ajutoare de urgență, care vor ajunge la beneficiari în această săptămână, a precizat primarul comunei, Kocsis Béla.

Deși lucrările avansează bine, autoritățile locale se feresc să lanseze un termen în legătură cu finalizarea acestora. Potrivit edilului, familiile afectate contribuie la ridicarea noilor case.

Publicitate

„Nu pot să apreciez în ce proporție sunt finalizate aceste case, nu sunt constructor de meserie. Noi am acordat un ajutor de urgență, în prima fază am dat fiecărei familii câte 10 metri cubi de rășinoase debitate la fabrica de cherestea, cu ajutorul cărora s-au făcut grinzile, iar ulterior am comandat țigle, în suprafață totală de 800 metri pătrați. Nu pot să apreciez când vor fi gata, dar și locatarii trebuie să contribuie la construirea caselor”, a spus primarul.

Amintim că anul trecut, pe 23 ianuarie, un scurtcircuit electric produs în bucătăria uneia dintre case a dus la izbucnirea unui incendiu violent care a afectat și restul caselor lipite sub același acoperiș, cinci fiind mistuite complet de flăcări, iar acoperișurile altor trei au fost făcute scurm.    Peste 30 de pompieri militari şi voluntari covăsneni s-au luptat mai bine de 8 ore pentru a lichida incendiul.

În total, 19 persoane, printre care și trei copii care la vremea respectivă aveau 1, 6 și 17 ani, au rămas în plină iarnă fără un acoperiș deasupra capului. Cazul a sensibilizat întreaga comunitate a județului, astfel că în zilele și lunile care au urmat, populația s-a mobilizat exemplar. Atât autoritățile locale și județene, cât și membrii unor organizații și asociații din județ, au donat sume importante de bani. Și locuitorii mai multor comune și orașe covăsnene au strâns sume considerabile după ce primarii au lansat apeluri prin care îi îndemnau să vină în sprijinul celor 8 familii greu încercate, iar vestea tragediei a ajuns și peste hotare.

Prefectura Covasna a solicitat Guvernului să aloce fonduri pentru sprijinirea persoanelor rămase fără case, având în vedere că doar una dintre familii avea asigurare pentru locuință. În paralel, Avocatul Poporului – Biroul Teritorial Brașov s-a autosesizat, iar în urma demersurilor făcute la instituții precum Prefectura, Agenția Județeană de Plăți și Inspectie Socială, Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Muncii şi Protecției Sociale, cele 8 familii au primit 50.000 de lei cu titlul de ajutor de urgență.

Primăria Comandău a asigurat, cu titlu gratuit, un teren de peste 472 mp în vederea construirii unor case noi pentru sinistrați.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio