Ştiri

#Colectiv. Noaptea tragediei care a schimbat România pentru totdeauna

Cele câteva zeci de minute ale tragediei din clubul Colectiv, petrecute în noaptea de 30 octombrie 2015, au schimbat România pentru totdeauna, generând un bilanţ al victimelor de 64 de morţi. Un număr care a generat revoltă în rândul tinerilor şi a dus la manifestări în întreaga ţară.

Pe 30 octombrie 2015, membrii trupei \”Goodbye to Gravity\” organizau un concert în clubul Colectiv, de pe strada Tăbăcarilor numărul 7, din Sectorul 4 al Capitalei. Îşi lansau albumul ”Mantras of War”.

Filmul tragediei din 30 octombrie 2015

În jurul orei 21.00, în sediul fostei fabrici Pionerul, se strânseseră deja sute de oameni. Aproximativ 400, după estimări ulterioare. Spectacolul a început cu o oră întâziere. În timpul acestuia, artificiile aveau să dezlănţuie cea mai mare tragedia din istoria recentă a României.

La ora 22:02:01, la câteva secunde după începerea concertului, artificiile montate pe stâlpul schelei tehnice ce deservea scena sunt aprinse pentru prima dată. Acestea ard timp de 13 secunde, iar scânteile rezultate în urma arderii sunt orientate direct către stâlpul de susţinere al imobilului situat în partea stângă lângă scenă.

La ora 22:32:00, artificiile montate pe un suport situat lângă stâlpul schelei tehnice ce deserveşte scena se aprind. Acestea ard timp de 16 secunde, iar scânteile rezultate în urma arderii sunt orientate direct către stâlpul de susţinere al imobilului, situat în partea stângă în imediata apropiere a scenei.

La ora 22:32:16, imediat după ce artificiile s-au stins, spaţiul dintre stâlpul de suţinere al imobilului şi scenă rămâne în continuare luminat, iar lumina creşte foarte repede în intensitate acoperind o suprafaţă tot mai mare.

La ora 22:32:26, tavanul situat între stâlpul de susţinere al imobilului şi scenă arde, iar din acesta încep să cadă bucăţi incandescente.

La ora 22:32:35 suprafaţa tavanului care arde creşte foarte repede, flacara devine violentă, iar primele persoane se îndreaptă spre ieşire. Mai departe, suprafaţa tavanului cuprinsă de flăcări creşte extrem de repede, iar în aproximativ un minut de la iniţiere focul ajunge în dreptul camerei de supraveghere nr. 2, care este montată pe stâlpul de susţinere al imobilului situat diametral opus faţă de locul de unde a început incendiul.

La ora 22:33:01, în interiorul clubului se află un număr mare de persoane care sunt strânse în jurul spaţiului deschis de unde se face accesul în holul de unde se iese afară din club. Imediat, fumul devine foarte dens cuprinzând întregul club.

Toate aceste date au fost cuprinse în referatul procurorilor, bazat pe imaginile suprinse de cei aflaţi înăuntru.

„Raportul de constatare tehnico-ştiinţifică a cauzei probabile a incendiului, întocmit de Inspectoratul de Situaţii de Urgenţă «Dealu Spirii» a luat în considerare ca sursă de aprindere scântei generate de artificii, una dintre acestea fiind direcţionată greşit, astfel încât mai multe scântei au ajuns pe stâlpul din apropierea scenei care era tapetat cu burete fonoabsorbant combustibil. S-au stabilit ca elemente ale acuzei probabile de incendiu; – locul focarului, interiorul clubului, respectiv stâlpul de susţinere din apropierea scenei – sursa probabilă de aprindere, scântei generate de artificii – mijlocul care ar putea produce aprinderea, material explozive (artificii) – primul material care s-a aprins, mase plastice – burete fonoabsorbant, – împrejurarea determinantă, utilizarea în condiţii necorespunzătoare a mijloacelor pirotehnice în spaţii închise – condiţii care au favorizat dezvoltarea şi propagarea incendiilor, prezenţa materialellor combustibile în apropierea sursei de aprindere, pe stâlpii de susţinere şi pe toată suprafaţa plafonului”, se menţiona în referatul procurorilor.

Procurorii spuneau că au ajuns la aceste concluzii după ce au coroborat imaginile de pe camerele de supraveghere cu declaraţiile persoanelor audiate.

Parchetul General arăta că patronii Colectiv au încurajat şi permis accesul în club a unui număr de persoane mult peste limita admisă, prin contractul de închiriere încheiat cu trupa Goodbye to Gravity stabilind ca formaţia să nu plătească suma pentru chirie dacă la concert participă minim 400 de persoane.

„La capitolul privind obligaţia părţilor, articolul 2 litera f, privind obligaţiile locatarului, se prevede în mod expres obligaţia «să asigure participarea unui număr de minim 400 de participanţi la acest eveniment în spaţiul Colectiv, în caz contrar, nu i se va rambursa suma prevăzută la capitolul IV din prezentul contract în termenele şi condiţiile prevăzute de acesta; numărătoarea va fi ţinută de locator cât şi de locatar şi poate fi dovedită în prealabil prin materialul video asigurat de camera de monitorizare de la intrarea în club. Dacă totuşi locatorul asigură între 250 şi 400 de participanţi i se va rambursa jumătate din chirie»”, au scris procurorii în documentul citat.

Din documentaţia existentă la dosarul cauzei rezultă că suprafaţa clubului era de 425 de metri pătraţi, iar administratorii Colectiv, pentru a evita obţinerea avizului sau autorizaţiei de securitate la incendiu, au declarat 80 de locuri pe scaune ca limită maximă. Declaraţia a fost dată în 6 noiembrie 2014, de Paul Gancea.

64 de oameni au murit în urma incendiului din clubul Colectiv.

(Mediafax)

Publicitate
banner we radio